Radar · Utrikes

Pappaledighet blir obligatorisk i Frankrike

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Frankrikes nyblivna pappor ska få dubbelt så mycket pappaledighet som tidigare, meddelar president Emmanuel Macron. Ledigheten höjs från 14 till 28 dagar – och det ska dessutom bli obligatoriskt att ta ut sju av dem.

Regeringen släppte nyheten i två steg: I tisdags meddelades beslutet att dubbla ledighetstiden, och på onsdagen kom beskedet att sju av de 28 dagarna måste tas ut av nyblivna pappor.

– Det är först och främst en åtgärd som stärker jämställdheten mellan män och kvinnor, säger president Macron, iklädd munskydd, i ett videoinspelat uttalande på Instagram.

Den feministiska rörelsen i Frankrike har länge krävt att pappaledigheten utökas, efter det att de nuvarande 14 dagarna infördes under 2002. Vid tidpunkten låg Frankrike i framkant jämfört med många andra europeiska länder, men har sedan dess hamnat på efterkälken, skriver AFP.

Reformen kommer att kosta Frankrike omkring 500 miljoner euro årligen, motsvarande drygt 5,2 miljarder svenska kronor.

Det är oklart om de tre första ledighetsdagarna i samband med förlossningen ingår i de sju obligatoriska dagarna, rapporterar franska medier.

Macron tillsatte en kommission i november i fjol, ledd av den framstående psykiatern Boris Cyrulnik, som rekommenderade nio veckors pappaledighet.