Radar · Utrikes

Navalnyj utskriven – kan återhämta sig helt

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj på en Instagrambild tillsammans med sin fru Julia på sjukhuset i Berlin.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har skrivits ut från sjukhuset i Berlin. Hans tillstånd har förbättrats så pass att han inte längre behöver vara inlagd, enligt ett pressmeddelande från sjukhuset Charité.

Navalnyjs läkare tror att han kan komma att återhämta sig helt och fullt, men frågetecknen är fortsatt många.

”Det är för tidigt att mäta de eventuella långsiktiga effekterna av hans allvarliga förgiftning”, lyder pressmeddelandet från sjukhuset där han vårdats i en dryg månad.

Aleksej Navalnyj insjuknade hastigt under en flygning från sibiriska Tomsk till Moskva den 20 augusti. Efter att han flugits till Berlin för vård har laboratorier i Tyskland, Sverige och Frankrike oberoende av varandra slagit fast att 44-åringen förgiftades med det sovjettillverkade nervgiftet novitjok, troligtvis från en vattenflaska.

I sitt senaste Instagraminlägg ironiserar Navalnyj över att Rysslands president Vladimir Putin i samtal med franske Emmanuel Macron ska ha föreslagit att Navalnyj förgiftat sig själv.

”Kul idé. Den behöver verkligen studeras. Jag kokade novitjok i köket, drack en klunk och satte mig på planet. Och föll i koma. Att dö på ett sjukhus i Omsk och hamna på bårhuset i Omsk, där dödsorsaken skulle fastslås som ’levt tillräckligt’ – det var målet för min sluga plan. Men Putin var smartare än mig. Han kan inte luras. I stället låg jag som en dumskalle i koma i 18 dagar”, skriver han.