Radar · Morgonkollen

Trump och Biden: Lugnare debatt – men inget nytt

USA:s president Donald Trump och demokraternas presidentkandidat Joe Biden debatterar, med moderatorn Kristen Welker i mitten.

Inte mycket nytt. Men det var åtminstone en lugnare ton. Så beskriver statsvetaren Dennis Goldford nattens debatt mellan Donald Trump och Joe Biden.

När sista ordet var sagt i nattens debatt mellan presidentkandidaterna Donald Trump och Joe Biden gick de båda till varsin ringhörna för stöd hos sina familjer. Och Dennis Goldford , professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa, kunde lättad andas ut.

– Äntligen. Nu behöver jag inte titta på fler debatter med de där två, säger han till TT.

– Det var samma gamla ord och samma budskap. Jag lärde mig inget nytt, konstaterar han och sammanfattar såväl nattens duell som större delen av valrörelsen med en djup suck.

Han får medhåll av Mitch McKinney, professor i statsvetenskap vid University of Missouri, som inte heller hittade något nytt under den halvannan timma långa duellen.

Attacker mot Bidens son

”Det vi hörde var samma argument som vi har hört de senaste veckorna och Trumps attacker gav inget nytt som skulle kunna övertyga någon tveksam att rösta på honom”, skriver han i en kommentar till TT.

Presidentens relativa lugn gick över i fränare tonläge främst i debattens andra halva, när han attackerade såväl Joe Biden som dennes son Hunter.

– De där attackerna, jag tror inte att de hjälpte hans sak, inte att vinna över kvinnor och de över 65 år, säger Dennis Goldford.

Beröm till moderatorn

”Attackerna fick inte Biden att förlora fokus. Och viktigast för Biden var att kunna gå från den här debatten utan att ha gjort någon ordentlig blunder, och någon sådan gjorde han inte”, skriver Mitch McKinney, som berömmer moderatorn Kristen Welker och ger henne beröm för att ha hållit Trump under kontroll och pressa kandidaterna med följdfrågor.

”Hon höll kontroll över skeendet och tvingade dem att hålla sig till ämnena”, skriver han.

Trumps lugnare stil var direkt nödvändig för att inte skrämma bort fler väljare, säger Dennis Goldford, som trots den mildare tonen inte tror att presidenten fick många fler röster.

– Kanske kan det här ha hjälpt honom att dämpa det fall han är inne i. Men det är svårt att se att han ska ha fått många nya röster.

Biden vinnare?

Så då vann Joe Biden?

– Nja, jag tror att de är nöjda i Bidens läger. Han bet ifrån bra när Trump försökte måla upp honom som korrupt, men om han övertygade så många? Det vet jag inte, säger Dennis Goldford.

Men han hade mest att förlora och gjorde inte bort sig och lär inte tappa i opinionsundersökningarna efter framträdandet i kväll. Så då är det väl en slags seger.

Och återigen är Mitch McKinney enig med Goldford.

”Den här debatten kommer inte att i grunden förändra dynamiken i valrörelsen, vilket var vad Donald Trump hade behövt göra. Så då kan ju Joe Biden utropa en seger”, skriver han.

McKinney berömmer främst Bidens styrka i att tala direkt till väljarna, visa att han står på deras sida och att han i sina slutord stod upp mot Trumps försök att försöka splittra landet efter partilinjen när han svarade på vad han kommer att säga till sina motståndare om han svärs in som president.

– Jag kommer att vara alla amerikaners president, jag kommer att vara er president oavsett om ni röstat på mig eller inte, det kommer jag att säga, svarade Biden.