Glöd · Debatt

”Låt klockorna ringa för Vättern”

Vättern är i fara, och Hans Mannefred hoppas att kyrkklockorna ska ringa som varning – bland annat för att sjön ger hundratusentals dricksvatten.

DEBATT Jag som skriver detta debattinlägg har haft cancer. Jag fick beskedet att det var fyra veckor kvar att leva, men jag lever fortfarande. Detta tack vare ett mirakel. Kyrkorna bad för mig i hela Sverige och det gav resultat.

Jag brinner för att motverka allt som skapar cancer. Därför vill jag PFAS-befria Karlsborgs flygplats och Vättern. Vi måste få ett slut på försvarets cancerframkallande verksamhet i Karlsborg.

Filmen Vättern under ytan har blivit en succé. Redan har 70 000 sett den svenska varianten. Och fler lär det bli. Filmen kan vara en “bra medicin” för att rädda oss från cancer, som ett resultat av PFAS.   

Försvarets övningar ovanför Vättern leder till att PFAS kommer ut i sjön vid Karlsborg, inte minst om försvaret nu ska genomföra en dränering av flygplatsen. Om en dränering sker utan sanering, så uppstår det en miljökatastrof.

Fler och fler politiker har fått upp ögonen för det som sker på Karlsborgs flygplats, Nu senast var det Sverigedemokraterna, som i en motion av Staffan Eklöf med flera tog till orda och krävde att regeringen ska vidta åtgärder, så att försvaret sanerar flygplatsen.

Stefan Löfven har all  anledning att agera i frågan. Han har under åren redan förlorat många röster till SD.  Och vill han ha kvar Miljöpartiet i regeringen, så bör han snarast möjligt sätta ner foten i denna fråga och ge besked till försvaret att de ska sanera området. Det ekonomiska utrymmet finns om försvaret vill, inte minst nu när de ska få en större ekonomisk kostym för sin verksamhet. 

PFAS är ett gift som framkallar cancer. På det viset är det ingen överdrift att påstå att försvarets verksamhet i Karlsborg är cancerframkallande och kan leda till döden.

Regeringen har redan bett Försvarsmakten att komma in med förslag på hur man kan klara verksamheten PFAS-fritt. Försvaret svar är: det finns inga lösningar som är försvarsbara ekonomiskt och rent tekniskt för att klara en sanering av flygplatsen innan en dränering kan ske. Detta kallar jag ett riktigt “bottennapp” av försvaret. Försvarsmakten handlar med en åsnas envishet och dumhet när det gäller detta. Det måste bli ett slut på dessa dumheter.

Situationen har uppstått att vi måste försvara oss mot försvaret i vårt eget land.

Jag skulle inte bli förvånad om nu försvarsministern ser till att verksamheten flyttas till Älvdalens skjutfält. Den välkomnas dit av Älvdalens kommunledning. Älvdalens skjutfält är ett av Europas bästa övningsområde för militär verksamhet, så det är inget dåligt alternativ. 

När före detta ordförande i Rädda Vättern, Gunnar Lundquist, tar till orda i filmen Vättern under ytan om att försvaret spyr ut bly i Vättern, så skjuter han också skarpt mot försvaret – i debatten, som så väl behövs. Vätterns framtid är barnens framtid. Därför är det nu min förhoppning att inte bara vuxna ska se filmen, utan även barn – gärna tillsammans!
 
I Linköping är det 88 000 som får sitt dricksvatten från Vättern genom Motala ström.  

Nu planeras också för att medborgarna i Örebro ska få sitt vatten från Vättern, genom en tunnel. De fyra kommunerna där som planeras få sitt dricksvatten har sammanlagt 300 000 invånare, som kommer att få sitt vatten från Vättern.     

Det innebär att det inom en snar framtid kan bli över 600 000 personer som får sitt dricksvatten från Vättern. En imponerande siffra, men det förpliktigar. Regeringen med Löfven i spetsen har ett stort ansvar i att se till att det handlar om rent vatten.

När före detta partiledaren Alf Svensson intervjuas i filmen, så höjs temperaturen i debatten om Vätterns framtid. Han bor nära Vättern i polkagrisarnas huvudstad Gränna. När han är ute och promenerar har han Vätterutsikt. Inte nog med det. Den gode Alf har god insikt om hoten mot Vättern och att det som gäller är: Rädda Vättern!

Svensk vattenvård fungerar inte. Det är Vättern ett av många exempel på. En ändring behövs om vi ska kunna stå upp för devisen “Rent Vättern-vatten till alla”. Här vilar ett särskilt ansvar på våra riksdagsledamöter runt Vättern och från Örebro, men även ledamöterna från Linköping och Norrköping ( Vätternvatten är reservvattentäkt för 50 000 personer i Norrköping) bör reagera och agera kring frågor om Vättern och framtiden.  

Filmen presenterades nu i somras på Youtube och Facebook. Filmen är ett exempel på folkbildning, när den är som bäst. Folkbildningens aktörer – studieförbund och folkhögskolor runt Vättern – kan vara med och Rädda Vättern, genom att ordna folkbildningsaktiviteter. Vättern är inte bara en lokal eller regional fråga, utan en angelägenhet för Sverige. Därför kan folkbildningsverksamheter ordnas även på andra platser i Sverige. Detta kan ske i Örebro, Linköping och Norrköping som har kopplingar till Vätternvatten.

För några år sedan ringde kyrkklockorna runt Vättern och vedkasar brann runt sjön för att varna för fara! Jag skulle inte bli förvånad om kyrkklockorna snart ringer igen, denna gången även i Örebro, Linköping och Norrköping.

Nu räddar vi Vättern!