Radar · Morgonkollen

Kuba: Sanktioner försvagar kampen mot corona

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez Parrilla presenterade den årliga rapporten om effekten av de amerikanska sanktionerna mot landet.

Sanktionerna mot Kuba har skadat landets möjlighet att bekämpa coronapandemin. Det säger den kubanska utrikesministern Bruno Rodríguez Parrilla i en kampanj för att samla internationellt stöd i FN:s generalförsamling.

Sanktionerna har bland annat gjort det svårt att skaffa nödvändig skyddsutrustning och respiratorer för att bekämpa viruset, tillade Bruno Rodríguez Parrilla, då han presenterade den årliga rapporten om effekten av det amerikanska embargot vid en pressträff i Havanna på torsdagen.

Enligt den kubanska utrikesministern beräknas de ekonomiska skadorna för landet uppgå till 5,57 miljarder dollar mellan april 2019 och mars 2020. Samma period i fjol var kostnaden 1,226 miljarder dollar. Sammanlagt räknar Kuba med att sanktionerna har kostat 144 miljarder dollar sedan de infördes efter revolutionen 1959.

Rapporten inleder Kubas årliga kampanj för att samla internationellt stöd i FN:s generalförsamling mot det amerikanska embargot. Årets omröstning i generalförsamlingen var ursprungligen planerad till oktober, men har skjutits upp till maj nästa år på grund av pandemin.

USA:s förre president Barack Obama lättade på de amerikanska sanktionerna mot Kuba. Under efterträdaren Donald Trumps regeringstid har i stället nya sanktioner införts i flera omgångar.