Radar · Utrikes

Ja från EU-parlamentet till jordbruksreform

EU-parlamentet har röstat ja till det förslag till ny jordbrukspolitik som presenterades i veckan.

Eu-parlamentet har antagit förslaget till ny jordbrukspolitik. Något som omedelbart väckte stor kritik från miljörörelsen.

– Med all respekt för alla dem som motsatt sig denna reform, vilka väldigt ofta misstrott den process som lett fram till den, så antar vi i dag ett balanserat förslag vars innehåll ligger i linje med den verklighet som råder, konstaterar den Europa-parlamentarikern Anne Sander.

Förslaget till budget, som tidigare i veckan presenterades av EU:s jordbruksministrar, mellan åren 2021 till 2027 är drygt 4 000 miljarder kronor öronmärkta för jordbruk, skriver nyhetsbyrån AFP. De nya reglerna för jordbruket kan börja gälla från 2023. Men än är det inte över. Nästa steg är kompromissförhandlingar i ministerrådet.

Men bland andra EU-parlamentets gröna ledamöter och miljöaktivister är inte nöjda med utfallet av fredagens omröstning. Frustrationen är stor över att det inte är mer än 20 procent av jordbruksbudgeten är tänkt att gå till klimatfrågor.

Inför omröstningen förklarade den svenska klimataktivisten Greta Thunberg att ”kommande generationer håller ögonen på er”.

Miljöpartiet uttryckte också besvikelse:

”En tredjedel av EU:s budget går till jordbruket. Nu har en majoritet i EU-parlamentet bestående av socialdemokrater, liberaler och konservativa ställt sig bakom att jordbrukspolitiken inte ska vara i linje med EU:s miljö- och klimatmål. Det är inte försvarbart”, skriver parlamentsledamoten Per Holmgren (MP) i ett pressmeddelande efter omröstningen.