Radar · Miljö

Unga sätter press inför COP26 – anordnar eget klimattoppmöte

Unga har blivit en blåslampa på världens ledare i att skynda på klimatarbetet.

De närmsta två veckorna pågår ett alternativt och virtuellt klimattoppmöte samtidigt som det nu uppskjutna COP26 skulle ha ägt rum.
”Vår erfarenhet som unga förbises ständigt”, säger Jodie Bailey–Ho, en av organisatörerna till The Ecologist.

Vid den här tiden på året skulle egentligen årets viktigaste klimathändelse ägt rum, det årliga klimattoppmötet, (COP). Det 26:e i ordningen och aviserat som det viktigaste sedan Parisavtalet slöts 2015. Mötet då länderna skulle presentera sina klimatplaner och komma överens om de sista detaljerna kring hur utsläppsminskningar ska bokföras. 

Men allt gick om intet när covid-19 gick från ett lokalt utbrott i Wuhan till en global pandemi. Mötet är nu planerat till november 2021 i Glasgow. Istället passar några av världens unga aktivister – som de senaste åren varit en blåslampa i klimatdebatten – på att arrangera ett alternativt klimattoppmöte.

Möte om klimaträttvisa

– Jag tror att de ungas röst är fundamentalt viktig men när det kommer till att ta beslut om vår framtid ger inte regeringar oss en betydelsefull position vid förhandlingsbordet, säger Jodie Bailey–Ho.

Mötet som sker online samlar hundratals aktivister från 118 länder och kretsar kring fem teman: klimaträttvisa, utbildning, hälsa och mental hälsa, gröna jobb och mål för att minska utsläppen av växthusgaser.

När konferensen slutar den första december, ska den resultera i ett uttalande som ska tas emot av Nigel Topping, som är utsedd av den brittiska regeringen att driva klimatarbetet inför toppmötet i Glasgow nästa år.