Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Två år före VM: Migranter utnyttjas i Qatar – trots nya lagar

På bygget av Al Bayt-stadion, som är en av de arenor som ska användas i herrfotbolls-VM 2022, arbetade människor upp till sju månader utan lön.

Två år innan herrfotbolls-VM i Qatar har villkoren för migrantarbetarna förbättrats något. Men än utnyttjas människor hänsynslöst, enligt Amnesty international som kräver att det Internationella fotbollsförbundet Fifa agerar. Organisationen pekar särskilt på de övergrepp som drabbar de tiotusentals kvinnor som arbetar i människors hem.

Sedan Qatar tilldelades värdskapet för herrfotbolls-VM 2022 har situationen för landets migrantarbetare uppmärksammats. De människor som kommer från främst Indien, Filippinerna, Nepal och Bangladesh har beskrivits som mer eller mindre livegna. Många har behövt sina arbetsgivares tillstånd för att söka andra jobb och har inte kunnat åka till hemlandet på besök. I dessa avseenden visar nu Amnesty internationals sammanställning att lagstiftningen har förändrats och situationen blivit bättre.

– Qatar har infört en rad viktiga reformer de senaste åren. Men det är fortfarande väldigt många migrantarbetare som inte kunnat ta del av detta. Så innan reformerna verkligen är fullt ut implementerade kommer många migrantarbetare fortsätta att utnyttjas, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Sju månader utan lön

I juni visade Amnesty international att runt hundra migranter hade jobbat i upp till sju månader helt utan lön med bygget av arenan Al Bayt som ska användas under mästerskapet. Detta med myndigheternas vetskap. Efter avslöjandet har de flesta nu fått ut sin lön, men Amnesty vill att Fifa trycker på Qatar för att säkerställa migranternas rättigheter. Bland annat måste kontrollen av arbetsgivarna öka och migrantarbetarna ges rätt att bilda fackföreningar, anser Amnesty.

Amnesty lyfter särskilt fram de tiotusentals kvinnor som arbetar i människors hem och som utgör majoriteten av migrantarbetarna i landet. Nyligen presenterade organisationen en rapport där kvinnor vittande om arbetsdagar på sexton timmar och återkommande verbala och fysiska övergrepp. Ingen av de 105 kvinnor som Amnesty talat med uppgav att arbetsgivaren ställts till svars för de överträdelser de gjort sig skyldiga till.

Läs mer: Amnesty: Kvinnliga migrantarbetare utsätts för övergrepp

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV