Radar · Utrikes

Nu börjar rättegången Sarkozy försökte stoppa

Nicolas Sarkozy.

Nu inleds rättegången mot Frankrikes fortfarande omstridde expresident Nicolas Sarkozy. Han anklagas för att ha mutat en domare, och fallet hotar att bli ett nesligt efterspel till hans dramatiska politiska karriär.

Även hans politiske mentor Jacques Chirac ställdes inför rätta, och fälldes för förskingring, men Sarkozys fall anses ligga på en annan, allvarligare nivå. Och han kämpade i sex år för att få målet nedlagt, med kommentaren att anklagelserna är en ”skandal som kommer att gå till historien”.

– Jag är inte en skurk, sade 65-åringen i en intervju med BFM nyligen.

Enligt åklagare lovade Sarkozy en domare ett flott jobb i Monaco, i utbyte mot information om Liliane Bettencourt-fallet. Det handlade i sin tur om misstankar att Bettencourt (1922-2017), stormrik storägare i kosmetikajätten L’Oréal, hade gett otillåtna bidrag till Sarkozys presidentvalskampanj 2007.

Rättegången som nu inleds baseras till stor del på avlyssnade telefonsamtal mellan Sarkozy och hans advokat Thierry Herzog. Expresidenten har försökt få avlyssningarna avfärdade som otillåtna, men misslyckats.

Om han befinns skyldig riskerar Sarkozy upp till tio års fängelse, samt böter som kan uppgå till en miljon euro. Rättegången väntas pågå i tre veckor.