Radar · Morgonkollen

Hongkong: Aktivister erkänner sig skyldiga

Joshua Wong (till vänster), poserar framför domstolsbyggnaden tillsammans med aktivisterna Ivan Lam och Agnes Chow, som också står inför rätta.

Demokratiaktivisten Joshua Wong erkänner sig skyldig till att ha deltagit i en otillåten manifestation, säger han inför domstolsförhandlingarna i Hongkong som inleds under måndagen.

– Vi kommer att fortsätta att kämpa för frihet. Nu är inte rätt läge att svansa för Peking och ge upp, säger han.

Hongkong skakades av sju månader av omfattande och bitvis våldsamma protester förra året där miljontals gick ut på gatorna. Demonstranterna drabbade inte sällan samman med polis, som använde tårgas och sköt med gummiklädda kulor.

Peking och det lokala styret har motsatt sig kraven från demonstranterna och har i stället slagit ned mot demonstranterna med nya begränsande lagar.

Wong, 24, står åtalad tillsammans med Ivan Lam och Agnes Chow, två andra välkända aktivister, anklagade för att ha arrangerat och deltagit i demonstrationen. Alla tre erkänner sig skyldiga, vilket är en taktik som kan ge mildare straff.

Manifestationen i fråga ägde rum 2019 utanför en polisstation i protest mot ett maskeringsförbud. De riskerar uppemot fem års fängelse.

Joshua Wong var tidigare en av ledarna för demokratirörelsen Demosisto, som grundarna beslutade att lösa upp sedan Kinas omtvistade nya säkerhetslag för Hongkong godkänts i månadsskiftet juni–juli i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV