Glöd · Debatt

”Dags att stå upp för kurderna och bojkotta Turkiet”

Minnesdag för attacken i Halabja i Irak i mars 1988, då många tusen människor miste sina liv.

Löfven, res dig upp mot förtryckarna! Det är dags att stå upp för kurderna och kurdernas mänskliga rättigheter – bojkotta Turkiet omedelbart!

När jag var liten lärde min pappa mig att demokratin är något av det vackraste vi har i samhället. I den vackra demokratin ryms tankar om frihet, jämlikhet och rättvisa. Det innebär att man kan vara sig själv, att man kan säga högt vad man vill utan att bli attackerad, att kunna vara med och påverka och att kunna välja på egen hand utan att någon står som ett öppet hinder framför en. Vi kan ta mitt älskade Kurdistan som ett exempel. Där finns inget som heter öppen demokrati.

i flera år har mitt folk drabbats av folkmord, förtryck, våldtäkt och övergrepp och det vet väl hela omvärlden om. Men ändå tycker jag det görs enormt lite från omvärlden.

Minns ni staden Halabja i Irak, där ett folkmord ägde rum mot oss kurder den 16 mars 1988? Målet var att förgöra alla kurder som bodde där. Ungefär 5 000 till 8 000 människor miste sina liv. De drabbade var både kvinnor och män som låg livlösa på gatorna där deras lungor hade förbränts.

Vi kurder har kämpat alldeles för länge för vår egen frihet, demokrati och mycket annat på vägen men ändå syns inget på bordet. Än i dag fortsätter detta elände mot våra rättigheter som medmänniskor på jorden. Vi kurder finns och ska behandlas som vilken nation som helst med samma rättigheter och värde.

Mitt älskade Kurdistan och dess befolkning ska inte behöva vara hjältar för att få sina röster hörda. Jag ska inte behöva åberopa vad mitt folk gjort för hela världen genom att föra striden mot IS, jag ska inte behöva nämna att vi kurder överlevt hundra år av krigföring, etnisk rensning och förbud mot vårt språk, vår identitet och vår kultur.

Det är helt oacceptabelt och det värsta är att ingen agerar. Varför är världen så tyst när kurdernas liv står på spel? En gång i tiden brukade Sverige vara en stark och självständig röst i utrikespolitiken. En stark röst som tydligt sa emot förtryckare. Men när det gäller kurdernas historia bryts demokratin ner, hur kommer det sig?

Omvärlden borde inte vända ryggen mot kurderna, nu när Daesh (IS) är borta, utan världen borde ställa upp för mitt folk. Utan deras hjälp hade världen sett ut annorlunda ut i dag. Det är tack vare mitt folk vi lever i trygghet nu, men det är inget som omvärlden vill erkänna. Det är så sorgligt att se hur Löfven och regeringen säger sig värna om alla människors liv – för oss kurder är detta inget annat än rent hyckleri. Om lika många hade dödats i ett europeiskt land, dominerat av européer, är jag säker på att regeringen tagit frågan på större allvar. När ska våra politiker erkänna att man gör skillnad på liv? Det räcker nu. Jag har fått nog.

Alla länder i EU, USA och hela världen måste reagera kraftfullare nu omedelbart. Om inte för kurdernas skull så för de mänskliga rättigheternas skull. För att vi som ett samhälle ska kunna utvecklas och rädda världen och bygga en ljusare och  bättre framtid för våra barn och barnbarn, måste vi stödja varandra och jobba tillsammans. Frst då kan vi alla leva i fred.

Bojkotta Turkiet! Löfven, det räcker nu med ditt snack. Ta ställning och agera för en bättre värld.