Radar · Utrikes

Antony Blinken blir Bidens utrikesminister

Antony Blinken blir USA:s näste president Joe Bidens utrikesminister.

Han beskrivs som en globalist och en ”diplomaternas diplomat” – och har i flera år varit rådgivare åt USA:s blivande president Joe Biden. Nu står det klart att 58-årige Antony Blinken blir Bidens utrikesminister, meddelar den tillträdande presidentens övergångsteam.

Han satt med i rummet när president Barack Obama följde räden som tog al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins liv, och han spelade en viktig roll i USA:s hantering av Krimkrisen 2014.

Nu blir det upp till Antony Blinken att reparera de diplomatiska relationer som vingklippts av president Donald Trumps mer konfrontativa Amerika först-doktrin.

Utnämningen av Blinken måste godkännas av USA:s senat.

Åter till avtal?

Valet av Blinken signalerar att Biden tänker återgå till en utrikespolitik som fokuserar på alliansbyggande, noterar nyhetsbyrån Bloomberg.

I praktiken lär det innebära att USA återansluter till Parisavtalet om klimatet och till kärnenergiavtalet med Iran – åtgärder som finns bland Bidens vallöften – samt intar en tuffare hållning gentemot Kina, i synnerhet när det gäller Taiwan.

– Biden kan inte göra ett starkare val för att visa sitt åtagande gentemot diplomatin, säger en källa, som vill vara anonym, på utrikesdepartementet, till mediebolaget CNN.

Juristen Antony Blinken är uppvuxen i New York och Paris och har ett gediget utrikespolitiskt cv innanför västen. Mellan 2015 och 2017 var han biträdande utrikesminister till John Kerry, under president Barack Obama.
Tidigare utrikesministern Kerry å sin sida får nu posten som särskilt klimatsändebud, enligt Bidens team.

Blinken har även varit biträdande nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset samt säkerhetsrådgivare till Biden, under dennes första fyra år som vicepresident.

Måste godkännas

Liksom Obama är Blinken utbildad på toppskolorna Harvard och Columbia University. Tidigare i karriären arbetade han för senatens mäktiga utrikesutskott samt i den dåvarande demokratiske presidenten Bill Clintons utrikesförvaltning, bland annat som talskrivare. Han har också drivit konsultbolag och kommenterat utrikespolitik för CNN.

Biden utser även den 43-årige utrikesrådgivaren och forskaren Jake Sullivan till nationell säkerhetsrådgivare och diplomatveteranen Linda Thomas-Greenfield, 68 år, till FN-ambassadör.

Om han godkänns av senaten blir kubanskfödde Alejandro Mayorkas chef för departementet för inrikes säkerhet under Biden. Den tidigare federala åklagaren har tidigare arbetat som biträdande chef för departementet under Obama. Vid tillträdandet kommer han bland annat att ansvara för frågor som gränssäkerhet, hantering av immigration, cybersäkerhet samt katastrofplanering.

Avril Haines blir nationell underrättelsechef, enligt Bidens team, skriver nyhetsbyrån Reuters. Hon har tidigare varit vicechef för underrättelsetjänsten CIA. Haines blir vid tillträdandet första kvinnan på posten som nationell underrättelsechef.