Radar · Miljö

IEA: Pandemin ”historisk chans” till grön omställning

Vind eller olja? Nu finns en historisk chans att välja, enligt IEA.

Stödpaket tänkta att lindra coronapandemins ekonomiska effekter är ett unikt tillfälle att ställa om till hållbara energilösningar, anser Internationella energimyndigheten, IEA.

– Det här är en historisk möjlighet för världen att å ena sidan skapa stödpaket för ekonomins återhämtning, och å andra sidan minska smutsiga investeringar och skynda på energiomställningen, sa Internationella energimyndighetens ordförande Fatih Birol i en intervju med Climate home news.

IEA bildades efter oljekrisen 1973, med målet att minska oljeberoendet och verka för energihushållning och förnybara energikällor. Organisationens ordförande Fatih Birol uppmanar nu världens beslutsfattare att noga överväga sina stimulanspaket i coronakrisen, för att ta vara på tillfället, säger han i ett uttalande återgivet av TT:

– Storskaliga investeringar för att främja utveckling, spridning och integrering av klimatvänlig teknik – som solenergi, vindkraft, vattenkraft, batteriteknik och koldioxidinfångning – bör vara en central del av regeringarnas planer, för det kommer både att stimulera ekonomin och skynda på omställningen till förnybara energikällor.

Internationella energimyndighetens ordförande Fatih Birol ser ekonomiska stödpaket som en chans till omställning
Internationella energimyndighetens ordförande Fatih Birol ser ekonomiska stödpaket som en chans till omställning. Arkivbild. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix/TT

Med sjunkande oljepriser finns en risk att människor blir mindre motiverade att hushålla med energi, påpekar Birol, som därför tycker subventionerna av fossila bränslen, som IEA uppskattar till 400 miljarder dollar globalt, nu bör tas bort eller minskas.

– De kraftigt sjunkande oljepriserna är en utmärkt möjlighet för länderna att sänka eller ta bort subventioneringar av fossila bränslen, säger han till TT.

Utsläppen av växthusgaser måste enligt FN:s klimatpanel minska med drygt 7 procent per år fram till 2030, om den globala uppvärmningen begränsas enligt Parisavtalets mål. Det har hittills misslyckats, men i fjol avstannade ökningen. 

– Vi måste se till att 2019 blir ihågkommet som den slutliga toppen på de globala utsläppen, genom att nu minska dem konsekvent resten av årtiondet, kommenterar Fatih Birol.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV