Radar · Integritet

Fi: Behövs beredskap för ökat våld mot kvinnor under coronaisolering

Våld i nära relationer tredubblades i Kina i samband med att städer sattes i karantän, enligt Expressen.

Fler människor isoleras på grund av coronasmittan – ett viktig steg för att kontrollera smittospridning men förödande för de som utsätts för våld i nära relationer.

Enligt färska rapporter från Kina sker en stor ökning av våld i nära relationer till följd av isoleringen. Nu uppmanar Feministiskt initiativ (Fi) svenska myndigheter till förhöjd beredskap, liksom vården har för sjukdomsfall.

– Att inte vara trygg i sitt eget hem, när världen utanför stormar, är något som ingen människa ska behöva uppleva, säger säkerhetspolitisk talesperson Luis Lineo (Fi) i ett pressmeddelande.

Fi vill bland annat att kommuner bokar upp hotellrum för skyddsbehövande, att socialtjänst och kvinnojourer hjälper till att nå ut med hjälp till våldsdrabbade och personer i riskzon samt informationsinsatser på flera språk.

– Sedan tidigare vet vi att kvinno- och tjejjourerna får fler stödsökande under storhelgerna och sommarsemestrarna när många tillbringar mycket tid tillsammans med familjen och inom hemmets väggar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV