Radar · Nyheter

Efter domen om järnrörsfilmen: ”Ändra lagen”

HD ger Kent Ekeroth rätt till ersättning från SVT, efter att de använt hans film från den så kallade järnrörsskandalen utan tillåtelse.

Att en makthavare ska få betalt för bevismaterial som avslöjar missförhållanden kan få svåra konsekvenser, enligt Utgivarna, som i en debattartikel kräver en lagändring sedan Kent Ekeroth fått rätt i Högsta domstolen.

”Nu straffas SVT för sin korrekta och icke-ifrågasatta nyhetsförmedling”, skriver organisationen i Expressen. Förra veckan fann Högsta domstolen att Kent Ekeroth ska få ersättning av Sveriges Television efter att bolaget visat filmen där Ekeroth tillsammans med andra dåvarande SD-politiker beväpnade sig med järnrör och hävde ur sig rasistiska och sexistiska förolämpningar. HD anser att den tidigare politikern utsatts för upphovsrättsintrång, då filmen var hans egen.

Efter det principiella beslutet kräver nu Sveriges samlade publicister, i organisationen Utgivarna, att lagen ändras med hänsyn till det exceptionella nyhetsintresset och den undersökande journalistikens roll i samhället. Att den svenska tryck- och yttrandefriheten ska ge möjlighet att blottlägga makthavare utan att de ska tvingas betala denne, är grundläggande, skriver de. Om nyhetsmedier tvingas att anpassa eller begränsa sin journalistik efter den nu rådande lagen kan detta få långtgående konsekvenser och därför borde HD ha tolkat undantagen i lagen mer generöst i fallet med Kent Ekeroth, förklarar de.

”Att medier ska be en granskad makthavare om tillstånd för att publicera faller på sin egen orimlighet, konsekvensen kan snarare komma att bli att ansvarstagande redaktörer kan tvingas tillämpa ”publish and be damned” (att publicera och sedan ta konsekvenserna för det trots att publiceringen inte är tillåten) nästa gång en ledande makthavare filmar sig själv begåendes usligheter”, skriver organisationens styrelse.

Fakta: Järnrörsfilmen

Under en blöt utekväll i Stockholm 2010 förolämpade tre ledande SD-politiker, däribland Kent Ekeroth, flera personer med rasistiska och sexistiska glåpord. Ekeroth filmade med sin mobiltelefon hur SD-politikerna beväpnade sig med järnrör.
I november 2012 publicerade Expressen delar av filmen. Flera andra medier följde efter.
Kent Ekeroth har drivit och vunnit flera processer mot tidningar som publicerat bilder och klipp ur filmen utan hans samtycke. Bland andra Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och Dagens Media har dömts att betala skadestånd till SD-politikern.
Sedan 2015 har Ekeroth drivit en process om saken mot SVT. Han förlorade först i tingsrätten, men domen revs upp av Patent- och marknadsöverdomstolen som hänvisade målet till Patent- och marknadsdomstolen för prövning, som i sin fastslog att filmen inte omfattades av upphovsrätten.
Patent- och marknadsöverdomstolen gjorde dock en annan bedömning, och ansåg att SVT hade kränkt Kent Ekeroths upphovsrätt. SVT dömdes till att betala skadestånd och upphovsrättsersättning till Ekeroth samt stå för hans rättegångskostnader. Domen överklagades av SVT men fastställdes i Högsta domstolen i mars 2020.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV