Radar · Morgonkollen

Auktoritärare styre ska få folk att stanna hemma

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Flera länder har problem med att folk vägrar följa uppmaningarna om social distansering. Australien har börjat stänga sina pubar, klubbar, gym och kyrkor efter en helg där många ignorerade uppmaningarna. Även Nya Zeeland och kanadensiska provinsen Nova Scotia meddelar kraftiga åtgärder.

– Det kommer inte att bli något mer att gå till puben efter arbetet, inget mer gå till gymmet på morgonen, och inget mer att sitta på kafé och ta en brunch, säger Australiens premiärminister Scott Morrison inför parlamentet på måndagen.

"Tuffaste året i våra liv"

Han beskriver utmaningarna som det ”tuffaste året i våra liv” och varnade australier för en nedstängning som kan pågå i ett halvår.

Det ledande australiska börsindexet dök åtta procent i öppningen.

På andra sidan Tasmanhavet dyker nyzeeländska indexet NZX 50 drygt 9 procent, sedan Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern meddelar kraftiga åtgärder för att tackla virusspridningen.

Antalet smittade i landet har passerat 100, vilket Ardern påpekar inte är så många ur ett globalt perspektiv men att ”Italien hade också 100 fall” för en tid sedan.

Fyra veckors stängning

På onsdag kommer Nya Zeeland att gå in i den högsta varningsnivån på den nya coronaskalan, vilket i princip innebär en stängning. Skolorna stänger från och med tisdag, med undantag för barn till föräldrar med samhällsviktiga arbeten.

Ardern säger att tiotusentals nyzeeländare kan dö om inte åtgärderna vidtas.

Nedstängningen kommer att pågår i minst fyra veckor.

– Det värsta tänkbara scenariot är helt enkelt outhärdligt. Jag kommer inte att tillåta att det händer, säger hon.

Fler fall i Kanada

I Kanada fortsätter fallen av döda och nya smittade stiga kraftigt. Totalt har antalet smittade stigit från 1 099 till 1 430, medan antalet döda stigit från 13 till 20 på söndagen.

Ett krispaket på motsvarande närmare 200 miljarder kronor har presenterats och gränserna hålls stängda för ickenödvändiga resor, men premiärminister Justin Trudeau tror att fler åtgärder kommer att behövas.

– Vi tittar nu på vad som är nästa steg för att säkerställa att vår ekonomi kan komma igång igen när vi är igenom det här. Det tar antagligen flera månader, säger han.

Kan straffas

Olika provinser i landet varnar för hårda tag för dem som bryter mot karantänsreglerna. Det kan röra sig om bötesstraff, eller frihetsberövanden. Nova Scotias premiärminister Stephen McNeil klagar på att folk samlats i stora grupper i parker och andra allmänna platser i helgen.

– Vi hanterar ett dödligt virus och det här beteendet är oacceptabelt, säger han och har nu förbjudit samlingar med fler än fem personer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV