Radar · Miljö

Trots FN-krav: Shell städar inte efter sig i Nigerdeltat

Rök från illegala raffinaderier i det område i Nigerdeltat där Shell utvinner olja.

FN krävde att Shell skulle sanera i Nigerdeltat. Nio år senare har oljebolaget påbörjat arbetet i endast en tiondel av de förorenade områdena. Konsekvenserna för miljön och människors livsvillkor är förödande, varnar fyra miljö- och människorättsorganisationer.

Efter femtio år av olje- och gasutvinning är såväl vatten som jordar kraftigt förorenade i Ogonilandregionen runt Nigerdelatat i Nigeria. För hundratusentals människor som lever där innebär det både stora hälsorisker och svårigheter att försörja sig.

2011 tecknade FN:s miljöprogram UNEP en mörk bild av situationen i en rapport. Samtidigt krävde de att Shell och andra oljebolag som är verksamma i regionen skulle sanera.

Men inte mycket har hänt, enligt en utredning från fyra organisationer, däribland Amnesty international och Jordens vänner. Saneringen har påbörjats i endast 11 procent av de utpekade områdena och nu riktar organisationerna krav mot Shell, det största av bolagen. Bland annat uppmanas oljebolaget att kompensera de samhällen som drabbats av en misslyckad eller försenad sanering och att montera ned skadade oljeledningar.

– Efter decennier av föroreningar och nio år av löften utan rätt åtgärder är folket i Ogonilandregionen inte bara sjuka av smutsigt dricksvatten, oljekontaminerad fisk och giftiga ångor. De är sjukligt trötta på att invänta rättvisa, säger Godwin Ojo, Jordens vänner Nigeria, i ett pressmeddelande.