Radar · Integritet

Polisen ska övervaka Göteborg med drönare

En polisdrönare på flygtur.

Polisen i Göteborg får lättare att bevaka de centrala delarna av staden med hjälp av drönare, efter ett nytt beslut, skriver Göteborgs-Posten.

Till exempel kan drönare komma att användas vid narkotikabrott, genom att på avstånd följa efter misstänkta gärningsmän. S

törre musik- och sportevenemang, samt andra särskilda insatser, kommer också att övervakas med drönare.

– Polisen har inget självintresse av att bevaka eller titta på allmänheten, det är för att vi ska kunna upptäckta brott och skipa rättvisa, säger Kim Kanefur vid Göteborgspolisen.

Vanligtvis flyger drönaren på runt 120 meters höjd, men den kan vid behov sjunka till 50 meter.

Metoden används redan av polisen runt om i landet. I Göteborg användes drönare till exempel vid våldsamheterna efter Black lives matter-demonstrationen i början av juni.

Men stadens polis har nu bestämt sig för att utöka användningen. Beslutet gör att polisen kan flyga över en större del av Göteborg och inte behöver fatta separata beslut om varje enskild situation.

Sedan den 1 januari i år behöver polisen inget särskilt tillstånd för kameraövervakning. Myndigheten är dock skyldig att överväga om syftet med bevakningen väger tyngre än allmänhetens intresse av att inte bli bevakad.