Radar · Nyheter

Latinamerikas urfolk hotas av virusspridning

Anhöriga sörjer vid begravning i mitten av maj i Manaus i norra Brasilien för en lokal ledare för Kokama-folket, som dog i sviterna av covid-19.

När coronapandemin just nu härjar som värst i Latinamerika sprids smittan även till många av kontinentens ursprungsfolk, som är särskilt sårbara för viruset.

Hotet har hamnat i blickfånget efter att ledaren för Kayapo-folket i Brasilien, Paulinho Paiakan, dog i sviterna av sjukdomen i förra veckan. Palakan var även en framträdande försvarare av Amazonas regnskog, som är hem till 420 olika ursprungsfolkgrupper.

Bland de omkring 100 grupper som bor mer eller mindre isolerade i den brasilianska delen av Amazonas har hittills över 300 människor dött, enligt ursprungsfolksnätverket Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (Apib). Det är fem gånger fler dödsfall än under hela 2019.

Anklagar Bolsonaro

Apib anklagar den högerradikale presidenten Jair Bolsonaros regering för att inte ha vidtagit några åtgärder för att förhindra spridningen till ursprungsfolkens områden, där totalt 750 000 människor bor och minst 5 300 bekräftats smittade.

– Om han (Bolsonaro) hade infört förebyggande åtgärder från början så hade vi kunnat undvika att så här många hade dött, säger Apib-företrädaren Sonia Guajajara i ett podsamtal anordnat av miljöorganisationen Instituto Socioambiental.

Brasilien är det andra värst drabbade landet i världen med totalt över en miljon bekräftade fall av coronasmitta och över 50 000 dödsfall.

En rad länder

Pandemin har även spridits till ursprungsfolk i flera andra av kontinentens länder. Bara i områdena längs Amazonasfloden, som löper genom Brasilien, Peru, Colombia, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Guyana och Suriname, har minst 20 000 människor smittats, enligt Paho, den latinamerikanska grenen av Världshälsoorganisationen.

Fattigdom och dålig tillgång till sjukvård, mediciner och rinnande vatten förvärrar situationen.

Ett exempel är Qom-folket i provinsen Chaco i norra Argentina som i och med coronarestriktionerna förlorat sina traditionella inkomster från försäljning av handarbeten.

– Det här är sårbara samhällen där människor bor tätt, utan tillgång till grundläggande service såsom rinnande vatten, vilket gör att viruset sprids snabbare, säger Daniel Arroyo, minister för social utveckling i Argentina.