Radar · Migration

Köttfabriken i Tyskland – migranter levde i slavliknande förhållande

Aktivister har demonstrerat utanför Tönnies-fabriken.

Mer än 1500 personer på ett slakeri i Tyskland har testats positivt för covid-19. Detta är ett i raden av liknande fall på slakterier i landet. Utbrottet har lett till nya hårda coronarestriktioner i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen och kritik av migrantarbetarnas arbetsförhållanden.

Utbrottet på slakteriet Tönnies i storstadsregionen Gütersloh beskrivs av premiärministern i regionen som det största infektionsutbrottet i Tyskland, rapporterar BBC. Det är inte heller det första, utan det sista i en rad av utbrott på tyska slakterier de senaste månaderna.

Orsaken till utbrotten tros vara dåliga boendeförhållanden för de migrantarbetare från östeuropa som jobbar i fabriken och som också bor på fabrikens egna bostadsområde. Hälsoexperter utreder också om den kalla arbetsmiljön och andra arbetsförhållanden har inverkat.

Utbrottet har lett till att fabriken har stängt, att man lokalt har fått gå tillbaka till hårdare coronarestriktioner och de 7000 fabriksarbetarna och deras familjer sitter nu i karantän.

Den regionala nedstängningen innebär att barer, museer, biografer och gym stängs och att restauranger endast får servera hämtmat. Människor kan bara träffa en person utanför sitt eget hushåll offentligt och skolor och förskolor för 50 000 barn stängs.

Ägaren för Tönnies har bett om ursäkt och medgett att företaget haft problem att klara smittspårningen, uppger Daily Mail.

De skriver vidare att händelsen lett till protester utanför fabriken mot ”slavliknande förhållanden” för migrantarbetarna.

– Migranter från Östeuropa utnyttjas som billigt arbetskraft mitt i Tyskland och inryms i omänskliga bostäder. Den exploaterande sysselsättningen inom köttindustrin är en skandal, sade Ansgar Puff, biskop i Köln, till tidningen.

Omkring 30 000 rumänier beräknas ha rest till Tyskland för att arbeta inom livsmedelsindustrin i år och informationen om de dåliga arbetsvillkoren gjorde att Rumäniens arbetsmarknadsminister reste till Tyskland i maj för att själv undersöka situationen.

– De omständigheter vi går igenom avslöjar ett antal systemproblem som vi inte har åtgärdat ordentligt, sade hon till nyhetsbyrån Reuters.