Glöd · Ledare

De bästa argumenten mot basinkomst är fejk

Den omtalade basinkomstreformen i Spanien, som för all del fortfarande väntar på att klubbas igenom formellt men som förväntas börja gälla redan nu i juni, är över sin ljuva smekmånadstid.

Förvisso är nästan alla partier i parlamentet eniga och risken att reformen inte skulle gå igenom är obefintlig, men det hindrar ju inte motståndare från att mobilisera. Och inget dåligt i det, självklart måste det finnas utrymme för kritik mot majoritetsbeslut. Men det är nu en gång för alla skillnad på kritik och fake news. 

Det tredje största partiet i det spanska parlamentet, högerpopulistiska och nationalkonservativa Vox, som först var emot basinkomstreformen men sedan vände och var för den ett litet tag, har nu slutligen beslutat sig för att vara motståndare.

Det är ju alltid svårt att veta vad som är hönan och ägget med politik och anhängare, men vad vi vet är att olika nätverk och grupperingar med koppling till Vox nu sprider ”alternativa fakta” (eller med andra ord ”nationalistiska farhågor”) om att basinkomstreformen kommer uppmuntra till illegal invandring till Spanien. Som stöd för detta påstående sprids även en video föreställande personer som talar arabiska, som uppges sprida information om hur man som invandrad kan få ta del av basinkomsten.

Problemet är egentligen inte att de använder just det uppenbart ogiltiga argumentet om illegal invandring när det rent krasst är så att basinkomsten i Spanien kräver att man varit helt legalt bofast i landet i minst ett år för att få komma i åtanke för reformen. Problemet är egentligen inte heller att det bara krävdes att ”informationsvideorna” kom till en enda arabisktalande person så kunde det genast avslöjas att personerna på filmerna inte alls talar om basinkomsten i Spanien. 

Problemet är att de som vill tro på falsk information kommer göra det ändå. Å andra sidan känns det ju rätt skönt för oss förespråkare att de bästa argumenten emot basinkomstreformer är påhittade. 

Greta Thunbergs sommarprat. 

38 grader varmt i den arktiska zonen, kan alla oroa sig nu? 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV