Radar · Miljö

Nigerias president fördömer hjälparbetar-mord

Fem anställda på franska hjälporganisationen Action Contre La Faim har dödats av sina kidnappare i nordöstra Nigeria.

Jihadister har dödat de fem personer som arbetade för hjälporganisationen Action Contre La Faim (ACF) och som kidnappades i nordöstra Nigeria förra månaden, uppger biståndsorganisationen.

”Det är med djup sorg som vi bekräftar morden på Ishaku Yakubu, Action Against Hungers kollega från Monguno, samt fyra av våra hjälparbetare som togs som gisslan av en icke-statlig väpnad grupp i delstaten Borno i nordöstra Nigeria den 8 juni,” skriver den franskbaserade hjälporganisationen i ett uttalande.

”De här orättfärdiga dödandena visar de oerhörda svårigheter som oberoende humanitära aktörer möter och det våld vi exponeras för varje dag när vi utför vårat arbete,” fortsätter ACF.

Den USA-baserade flyktinghjälporganisationen International Rescue Committee (IRC), som arbetar i området, har bekräftat uppgifterna.
Nigerias president Muhammadu Buhari uttrycker i ett skriftligt uttalande sitt stöd för ”familjerna till de fem biståndsarbetarna” och gör utfästelser om att jihadisterna ska ”utplånas fullständigt.”

”Statliga säkerhetsorgan kommer att ha ett nära samarbeta med era organisationer och genomföra åtgärder för att försäkra att inga liknande kidnappningar av anställda sker i framtiden,” säger presidenten fortsatt.
Det tio år långa islamistiska väpnade upproret i nordöstra Nigeria har krävt minst 36 000 liv. Över två miljoner människor har tvingats fly sina hem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV