Radar · Utrikes

Historiker som hittade Stalingravar dömd till straffläger

På årsdagen av Josef Stalins födelse läggs blommor på hans gravmonument utanför Kreml i Moskva.

Den ryske historikern och människorättsaktivisten Jurij Dmitrijev dömdes till fängelse för sexuella övergrepp på sin adoptivdotter, rapporter Reuters. EU har ifrågasatt anklagelserna mot historikern.

Tre och ett halvt års fängelse blev domen, enligt advokat Viktor Anufriev. Vilket är ett betydligt lägre straff än de 15 år som åklagaren yrkade på.

Åtalet mot den 64-årige Jurij Dmitrijev har kritiserats från flera håll. Hans advokat anser att målet är fabricerat för att straffa honom för hans arbete med att dokumentera massgravar från Stalintiden, uppger TT. Både människorättsorganisationer och EU har ifrågasatt anklagelserna mot historikern och har krävt att han släpps.
En domstol friade honom 2018 men han greps snart igen.

Åklagaren hävdar att fallet bygger på bevis och inte på politik. Kreml nekar också till att vara inblandat i fallet.

Jurij Dmitrijev upptäckte och kartlade en massgrav från Stalintiden i skogarna i Sandarmokh i nordvästra Ryssland. Dmitrijev leder människorättsgruppen Memorial i ryska Karelen och har i flera årtionden lokaliserat och grävt ut massgravar med offer för summariska avrättningar under Stalinepoken.

Enligt Reuters väntas Dmitrijev släppas fri redan i år, då han suttit fängslad och redan avtjänat merparten av sitt straff. Dmitrijev greps 2016.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV