Krönikor

Det finns inga cowboykapitalister som är idealister 

Kommer du ihåg när några av de största börsbolagen i Sverige räknade med statliga bidrag under coronavåren och korttidspermitterade personal samtidigt som de pumpade ut miljarder till aktieägare?

Staten klev in och påminde om det olämpliga i att företag gjorde stora aktieutdelningar samtidigt som de tog del av det statliga stödet för korttidsarbete.

De agerade på ett sätt som visade att vi inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge, enligt Tillväxtverket, som i sin tur är ytterligare ett bevis för att de även blundar för vidden av klimatkrisen och deras ansvar i alla möjliga samhällsfrågor som kan påverka vinsten.

Jag undrar, bakom allt fluff om den samhällsnyttiga privatiserade välfärden, vad är det som de egentligen bryr sig om?

Låter man kapitalägare, näringslivsorganisationer och deras försvarare prata till punkt och förbi sin proffsiga idealism så landar de ofta i argumentet att det är fattigdom vi måste bekämpa, inte rikedom. Aktieutdelningar genererar ju skatteintäkter för staten. Och varför är det fult att tjäna pengar på att skapa en bättre välfärd?

Vinstlobbyister är många saker, men de är inte idealister. Trots kristider har de råd med aktieutdelning, men inte pengar till löner. Detta är vår svenska ekonomiska och politiska verklighet.

Darius Barimani, ST-läkare i kirurgi på Karolinska universitetssjukhuset, gick nyligen ut i Expressen i skämtsam ton och förklarade utförligt hur en kunde bli snuskigt rik på skattepengar. Bottom line: Marknadiseringen av vården är en stark affärside. Barimani beskriver utförligt hur välfärdsmarknaden tillåts utnyttja det allmänna på bekostnad av skattebetalare och patienter.

Vårdentreprenörer behöver inte söka sig dit där behoven är stora. De kan öppna vårdcentral där man tjänar bättre och söka sig till platser med låg förekomst av patienter med socioekonomiska problem. Platser där de slipper tolksamtal, fattiga, äldre, multisjuka och mindre lönsamma patienter.

Han beskriver ett dysfunktionellt system som exploaterar patienter och det allmänna där vem som helst kan dra igång ett vårdföretag och tjäna para utan adekvat utbildning. Läskigt? Ja, som fan.

Det är vi skattebetalare som lägger grunden till deras kapital som sedan vinstmotiverade aktörer profiterar på. De är stolta företagsledare när det passar dem själva, men alla andra ska bidra som goda socialister. I går täljde de guld på hvb-hem, dagen innan gjorde de handelsvaror av skolor som de stängde igen när de kände för det, och kvar blev obetalda räkningar och elever utan skola.

Om en på allvar tror att vartenda skatteöre ska spenderas lika noggrant som det krävs in så är det svårt att försvara ett politiskt projekt av allmän finansiering, socialiserade förluster och privata vinster. Det är bland det största slöseriet vi sett och systemet tillåter cowboykapitalister att rikta om välfärden från att vara behovsstyrd till marknadsstyrd.

Bosniens sista pälsfarm är nedlagd och nu kanske Sverige kan göra samma sak?

1 av 5 svenskarna skulle anse det negativt att bo granne med en person med ursprung i Mellanöstern, eller Afrika, eller med muslimsk tro. 1 av 5 svenskar är dåliga grannar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV