Radar · Utrikes

Amerikanska städer säger nej till Trumps federala styrkor

Chicagos borgmästare är mycket tydlig med att hon inte vill att Donald Trump skickar federala agenter till staden.

I går berättade Syre om protesterna i Portland och om de federala styrkor som skickats dit på order av Donald Trump i strid med de lokala myndigheternas vilja. Nu säger den amerikanska presidenten att han tänker skicka styrkor till bland annat Chicago och Philadelphia. Men städerna vill inte ha dem där.

Donald Trump har tidigare hotat att skicka federala poliser till flera städer i landet. Han har bland annat nämnt New York, Chicago, Philadelphia, Detroit, Baltimore and Oakland.  Framförallt riktar han in sig på städer som styrs av Demokratiska partiet. Han menar att dessa är särskilt hårt drabbade av kriminalitet.

Kritiker menar att det hela är ett politiskt skådespel inför presidentvalet i november. Trumps opinionssiffror har fallit under våren och sommaren och Joe Biden leder i de flesta undersökningar med en marginal på runt tio procent.

Chicago kämpar mot utbrett våld och skjutningar

2016 stod Chicago för hälften av ökningen av morden i USA, men siffrorna minskade fram tills i våras då en ny våg av dödligt våld drabbade staden. Chicagos kriminalitet är högre än genomsnittet för landet i övrigt. Under en period under senvåren genomlevde staden de våldsammaste två månaderna i stadens historia.

Det är bakgrunden till att Trump till en början vill sända 150 federala agenter till Chicago. Borgmästaren Lori Lightwood har varit tydlig i att hon inte vill ha någon hjälp. Hon menar att federala styrkor snarare skulle göra staden mindre trygg och har skrivit ett brev till presidenten där hon motsätter sig hans planer.

Snarare uppmanar hon presidenten att se till att det genomförs en reform av vapenlagarna och att denna reform innehåller obligatoriska bakgrundskontroller.

Åklagare i Philadelphia säger ifrån

Philadelphia har nämnts som en av städerna dit Trump kan tänka sig att sända styrkor. Representanter för staden har precis som de styrande i Chicago sagt att de inte behöver eller vill ha hjälp. Nu går stadens distriktsåklagare Larry Krasner ut och säger att polisen där kommer att arrestera alla federala agenter som trakasserar de som bor där.

– Min far deltog som frivillig i andra världskriget i kampen mot fascismen, precis som de flesta av mina farbröder, för att vi inte skulle ha en amerikansk president som misshandlar och kidnappar amerikaner bara för att de utövar sin grundlagsskyddade rättigheter, säger Krasner i ett uttalande.

Federala myndigheter samarbetar hela tiden med delstatspolis och lokala sheriffmyndigheter, menar åklagaren, men dels handlar det om ett begränsa antal frågor, dels kräver det samarbete mellan de olika myndigheterna. De centrala myndigheterna kan inte bara skicka ut sina agenter på eget bevåg. Det är inte lagligt, säger han till Bloomberg.

På frågan om det överhuvudtaget är lagligt att lokala poliser arresterar federala agenter svarar han ja.

– Det har hänt tidigare i många större städer. Ofta har det handlat om korruption när det har gått så långt som till gripanden. Det råder inga frågetecken kring att lagen gäller också för federala representanter, också presidenten.