Radar · Miljö

Så mycket smälter polarisen när du tar flyget

En isbjörn i norra Ryssland.

För den som har svårt att koppla klimatkrisen till det egna flygandet ger nu en grupp norska forskare en hjälpande hand. De kan ge en exakt siffra på hur mycket polaris som du bidrar med att smälta genom din tur ovan molnen.

En persons flygresa mellan Oslo och Köpenhamn ger isbjörnarna en kvadratmeter mindre yta att ströva runt på om somrarna.

Uppskattningen kommer från ett inlägg som en grupp forskare publicerat i tidskriften Environmental International, för att förmå, inte minst klimatforskare, att tänka över hur de reser.

– Vi är dem som ska bidra till att rädda planeten men vi flyger överallt, säger Björn Munro Jensson, en av författarna till uträkningen till phys.org.

Genom att göra antaganden baserat på tidigare studier har de kunnat ta fram uträkningar på vad utsläppen får för mätbara följder på polarisen.

Flygdata har använts som visar att 4,3 miljarder människor flög 2019, i snitt 2000 kilometer. En resa som motsvarar 0,42 ton koldioxid per person – eller 1,83 miljarder ton för alla passagerare. Tillräckligt för att smälta 5470 kvadratkilometer polaris, enligt forskarnas modell.