Zoom

Libanon: Protesterna fortsätter trots ny regering

Demonstrationerna mot den nya regeringen fortsatte under onsdagen.

Sedan i oktober har protester skakat Libanon, med krav på stora politiska reformer och regeringens avgång. Nu har en ny regering tagit form under premiärminister Hassan Diab – men demonstranterna är inte nöjda, och protesterna fortsätter.

Libanon är inne i en djup ekonomisk kris. Demonstranterna menar att de kräver det absoluta minimumet för att kunna leva – något man inte anser sig ha i nuläget. Fattigdomen ökar och de dåliga framtidsutsikterna får många unga att drömma om en framtid utomlands.

Under helgen, innan den nya regeringen tillträdde, intensifierades protesterna. Demonstranterna hade tidigare utlyst en ”vecka av ilska” och den gångna helgen kom att präglas av våld från båda sidor, protestanter och kravallpolis.

Enligt Al Jazeera skadades minst 540 personer i Beirut. Flera unga, enligt Al Jazeera fyra, har skadats allvarligt efter att ha träffats av gummikulor i ögonen på nära håll. Human Rights Watch har tidigare fördömt kravallpolisens övervåld under demonstrationerna.

Mahdi al-Burji förlorade ett öga under demonstrationerna i helgen. Al Jazeera träffade honom på sjukhuset efter operationen.

– Mitt öga är inte mitt liv, jag kommer fortsätta kämpa, sa 18-åringen till tidningen.

Kräver oberoende regering

Kravet från demonstranterna har sedan början varit en regering bestående av oberoende experter och teknokrater. De kräver även att hela det politiska systemet reformeras. Den korrupta, politiska elit som styrt landet sedan inbördeskrigets slut ska fråntas sin makt.

Universitetsprofessorn Hassan Diab har varit premiärminister sedan hans företrädare Saad Hariri avgick i oktober. Men när både Hizbollah, dess allierade och andra traditionella makthavare godkänt Diabs regering har protestanternas ilska stegrats: det var exakt det här de inte ville ha. Det är detta de velat undvika.

Samtidigt blir den nya regeringens första och största uppgift att försöka ta landet ur den värsta ekonomiska krisen på decennier. Men folket hävdar att den nya regeringen är lika inkapabel att göra det som sin korrupta och sekteristiska föregångare.

Premiärminister Hassan Diab sa i ett tal under tisdagen att han inte vill argumentera och bråka, utan arbeta för en bättre framtid. Men hans ord anses vara tomma:

– Vi vill att regeringen ska jobba utifrån våra behov. Om inte, åt helvete med dem, säger 23-åriga Mohammed, som åkt från Tripoli i norra Libanon till huvudstaden Beirut för att delta i demonstrationerna efter att regeringen presenterades.

Enligt Mohammed är till och med den förra regeringen bättre, än den nya som han beskriver som ”enfärgad”. Hizbollah och dess anhängare stöttar även regeringen – och hoppet om förändring har försvunnit.

– Vi är tvingade att intensifiera, revolutionen är inte längre fredlig… vi gav dem en chans under 30 år, fortsatte han och refererade till hur lång tid de sittande politikerna haft på sig att rädda landet – men istället har tagit det allt djupare in i en ekonomisk kris.

Sekteristiskt system

I den nyligen presenterade regeringen sitter 20 ministrar. De flesta är olika slags specialister – men fortsatt backade av de politiska partierna. Kravet på stora reformer av det politiska systemet är ännu inte mött till den grad som krävs av demonstranterna. Hizbollah och dess allierade har godkänt det nya kabinettet, vilket upprör demonstranterna och ses som ett tecken på att ”inget har förändrats”.

Upplägget för den nya regeringen möter inte demonstranternas kriterium, skriver The National. Redan sittande politiker, bland annat president Michel Aoun, och deras intressen finns kvar i bilden.

– (…) Diabs regering tycks vara designad för att möta de intressen som finns från Aoun-Berri-Hizbollah, sa Mellanösternexperten Randa Slim till The National.

Libanon har sedan det blodiga inbördeskriget haft ett sekteristiskt system som bygger på landets många politiska minoriteter. Protesterna som startade i oktober var unika på så vis att folket gemensamt och oavsett minoritet krävde reformer och ett nytt system. Den ekonomiska krisen enade libaneserna oavsett religion. Rörelsen Hizbollah, premiärminister Saad Hariri och president Michel Aoun representerar alla det system man revolterat emot: korrupt och styrt av religion.

Hassan Diab sa å sin sida i sitt tal under tisdagen att han och den nya regeringen kommer sträva efter att möta demonstranternas krav på oberoende.

– Det här är en regering som representerar de aspirationer som demonstranterna mobiliserat sig för runt om i hela landet i över tre månader, sa Hassan Diab i Beirut, rapporterar Al Jazeera.

Missnöjda demonstranter

Demonstranterna håller inte med. Förtroendet för myndigheter och de styrande i Libanon är mycket lågt. Al Jazeeras reporter på plats, Zeina Khodr, berättar hur människor under tisdagskvällen samlades utanför parlamentet där de ropat slogans i protest mot premiärminister Hassan Diab och det nya, 20 personer starka, kabinettet.

– Vad han (Hassan Diab) egentligen försöker göra är att försvara sitt kabinett, han kallar det för en exceptionell regering, och säger att det möter folkets krav. Han lovordade även själva uppropet, sa Zeina Khodr om de senaste dagarnas utveckling och premiärministerns tal.

Protestanter som samlades utanför parlamentet skanderade bland annat ”revolution, revolution” och ”avgå, Michel Aoun” – samma president som fortfarande sitter kvar. Innan en helt oberoende regering tillsätts kommer folket inte var nöjda, sa demonstranter på plats till Al Jazeera.

– Vi är här för att de inte lyssnar. Vi är här för att våra föräldrar genomlevde ett inbördeskrig och nu får klara sig på mindre än 300 amerikanska dollar i månader, säger den 41-åriga demonstranten Karen Karem.