Radar · Basinkomst

Hull kan bli första staden med basinkomst i Storbritannien

En vy från staden Hull i Storbritannien.

Ett förslag på att testa basinkomst i Hull backas nu av en tvärpolitisk grupp i stadens fullmäktige.

Det här innebär att staden Hull, som ligger i östra England, i den sydöstra delen av Yorkshire, kan bli först ut i landet med basinkomst.

”Vårt välfärdssystem är sargat, vi behöver titta på alternativ som till exempel basinkomst”, skriver liberaldemokraten Jack Haines på bland annat Twitter.

Det är hans partikamrat och fullmäktigerådmannen Paul Drake-Davis som från början har lyft frågan i en motion och nu har fått ett brett tvärpolitiskt stöd.

I en intervju i Yorkshire Post säger han:

– Vi lever i en värld med ökande osäkerhet när det gäller jobb, där fler och fler människor i Hull och hela Storbritannien kämpar för att planera och bygga en bättre framtid för sig själva och sina familjer. I stället fokuserar människor bara på att överleva månad till månad. Det måste ske en förändring av systemet.

Nu söker stadsfullmäktige stöd för förslaget hos Storbritanniens finansminister Sajid Javid för att kunna påbörja försök med basinkomst för stadens Hulls invånare.

I Liverpool, Leeds och Sheffield har frågan om basinkomst lyfts i politiska motioner. Men där har man ännu inte kommit lika långt som i Hull.

– Hull är en progressiv stad och jag är stolt över att liberaldemokraterna tillsammans de andra partierna här har valt att prova den här nya policyn, säger Jack Haines och syftar på basinkomst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV