Radar · Integritet

FN-domstol: Myanmar måste skydda rohingyer

Rohingiern Yasmin Ullah utanför FN:s internationella domstol ICJ i Haag efter beslutet 23 januari.

Landet Myanmar måste göra allt det kan för att förhindra fortsatta övergrepp och förföljelser mot minoritetsbefolkningen rohingya. Det beslutade FN:s internationella domstol ICJ i Haag i dag.

Över 730 000 personer ur den muslimska minoritetsbefolkningen rohingya flydde från Myanmar när regeringen inledde en militäroffensiv i delstaten Rakhine 2017. Många flydde till grannlandet Bangladesh och lever under tungt kritiserade förhållanden i flyktinglägret i Cox’s Bazar – där de inte heller är välkomna, enligt Sveriges radios migrationsexpert Alice Petrén i P1:

– Det är ett oönskat folk, men vad som nu händer när den internationella domstolen kommer med det här utlåtandet är att allt våld mot befolkningsgruppen måste stoppas, säger hon till P1.

Beslutet i FN:s internationella domstol ICJ är upptakten på en unik rättegång som ska utröna om Myanmar har gjort sig skyldigt till folkmord. Det är Gambia, vars befolkning till största delen är muslimsk, som har anmält Myanmar, med stöd från många muslimska länder.

Den en gång hyllade fredspristagaren Aung San Suu Kyi tillika regeringschef i Myanmar har försökt oskyldigförklara landet. 

Kvar i Myanmar finns i dag omkring en halv miljon rohingyer. Hur de ska skyddas i praktiken är oklart. 

– Det är en gammal, lång konflikt. Rohingyerna har inget medborgarskap i Myanmar, de fråntogs den rätten på 80-talet. De är statslösa människor och sedda som hundar, för att uttrycka det brutalt. Hur de ska skyddas är en svår sak att se, säger Alice Petrén.