Radar · Miljö

Stora mängder potatis sorteras bort efter en varm höst och larvangrepp

Konsumenterna kan räkna med lite fulare potatisar framöver, men ätkvaliteten är det inget fel på.

Håll hårt i potatisen framöver. Larvangrepp och skalskador har bidragit till att bortsortering av potatis är dubbelt så hög som vanligt. Runt en tredjedel av den ekologiska potatisen sorteras bort. Det rapporterar ATL, Lantbrukarnas affärstidning.

Potatis delas in i olika klasser. Den allra finaste potatisen hittar man i klass 1. Men nu har ovanligt många potatisar fallit ner till klass 2. Och i värsta fall ännu lägre.

– Ett normalår har vi en bortsortering på kanske 10 procent allt som allt. Nu handlar det om 15–20 procent för konventionell potatis och 25–35 procent för ekologisk potatis till följd av larvangrepp, skalmissfärgningar och skorv, säger Anders Eriksson, ägare till packeriet Lev och company till ATL.

Minskad ersättning till odlare

Den allra sämsta potatisen blir mos eller stärkelse. Lägst på skalan finns potatisen som blir djurfoder och biogas. Ersättningen för den potatisen är rejält mindre för odlaren, rapporterar ATL.

Det är inte bara larvangrepp som ställer till det. Även utseendet på potatisen har försämrats och det innebär att konsumenterna börjar knorra. Så kallat silverskorv gör att potatisen bli grå i färgen. Generellt kommer potatisen se lite tråkigare ut framöver, men det är inget fel på ätkvaliteten.

Bakgrunden till den försämrade potatisen tros vara att den blir kvar i marken längre tid än vanligt efter avblastning. I år har tiden ökat från två veckor till fyra veckor, vilket lockat till sig larver. Det preparat som man tidigare använde mot larver har nämligen förbjudits och har ersatts av ett medel som tar längre tid på sig att verka, berättar ATL. Nya tekniker som använts vid det som kallas blastkrossning har också bidragit.

En annan orsak är att höstens höga temperaturer gör att potatisen hinner grodda hos de packerier som använder så kallade tulluftslager, istället för kylar.

Ingen brist på potatis

Nu inför jul går potatisförsäljningen på högvarv, då efterfrågan ökar. Det är först i januari som det går att sammanställa statusen i lagren.

– Ännu så länge finns det potatis att köpa in men frågan blir nog hur mycket bra potatis som finns kvar. Det händer alltid en del i lagren och bortsorteringen tilltar ju längre tiden går. Jag skulle säga tveksam klass 1. Det är inte direkt som med ett bra vin som blir bättre ju längre det får ligga, säger Anders Eriksson till ATL.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV