Energi

Ljusets ambassadör

Formgivaren Niclas Hoflin driver ett armaturföretag tillsammans med sina söner.

Har du svårt att skapa den där riktigt mysiga hemkänslan? Se över belysningen. Den betyder mer än man kan tro för att skapa den rätta värmen. Det menar formgivaren Niclas Hoflin.

”Utan ljus inget liv”. Orden har något bibliskt över sig men kommer från lampformgivaren Niclas Hoflin.

– Jag hade lika gärna kunnat bli präst eller musiker. Men nu blev det ljus – jag är ambassadör i ljus, säger han.

Vägen till framgångsrik designer har varit logisk på många sätt, men inte rak. Intresset för teknik, ljus och att arbeta med händerna har han haft med sig sedan barnsben i morfars verkstad. Men det blev en del omvägar och oväntade utflykter innan han förlöste kreativiteten och hittade rätt i livet.

– När jag fyllde 30 lämnade jag en fin företagarkarriär, sålde allt och flyttade från Stockholm till Skåne. Jag visste att mitt liv måste förändras och att jag ville skapa kreativt. Det stod mellan musik eller formgivning, säger han.
Nära havet

Drygt 15 år senare sitter han i sin ateljé i Bjärred utanför Malmö och blickar ut över sundet mot Danmark. Lokalen är rå och avskalad, ljuset flödar in från gigantiska fönster. Utanför slåss himlen och havet om att vara blåast.

Han är grundare och formgivare på armaturföretaget Rubn med lampor som Long John, Arkipelag och Vox. Alla förenar de form, funktion och kvalité. Några mil bort, i Vittsjö, ligger hans fabrik där lamporna tillverkas och monteras för hand.

– Jag har ett stort matintresse och hade egentligen tänkt designa kastruller och stekpannor. Jag visste precis hur de skulle se ut. Men på en inspirationsresa hamnade jag på varuhuset Illums Bolighus i Köpenhamn och där stod redan ”mina” kastruller. Någon annan hade hunnit före!

Denna någon var den danske designern Ole Palsby, och när Niclas hade deppat färdigt över att det inte skulle bli några fulländade kastruller från hans händer, kontaktade han Palsby. Tack vare sin nyfikenhet och djärvhet lyckades han bli dennes assistent, och så småningom högra hand. De arbetade tillsammans under tio år då Niclas byggde upp Palsbys företag Eva Trio utanför Danmarks gränser.

– Han var en fantastisk människa, vän och mentor. Han har lärt mig allt om form, material och filosofi. Och att våga följa sitt hjärta och tro på sin vision.

Med omsorg

Det lyckliga samarbetet till trots fanns drömmen om det egna kreativa arbetet kvar. En dag, under en biltur, visste han plötsligt vad han skulle göra: Han skulle belysa det goda livet. Allt det som Palsby fångade ville han sätta fokus på. Som maten på bordet, men också den intressanta boken och det romantiska myset. Guldstunderna i tillvaron, helt enkelt.

– Ljuset möjliggör allt det där. Bra belysning skapar hemtrevnad och hjälper dig att se, slappna av och trivas. Om den är rätt utformad vill säga.

Niclas mulnar märkbart. Han sjunker ihop över bordet och ser ut att tappa energi.

Han menar att många väljer armaturer som ska se bra ut när grannen kommer på besök, i stället för produkter som håller över tid. Att det är vanligt att svepas med i trender, välja lampor som är snygga, men som brister i funktion.

– Ta ett middagsbord, till exempel. Det är ganska vanligt att det hänger något där som snarare lyser upp taket än maten på tallrikarna och som dessutom skymmer sikten, så att man inte ser varandra.

Samma nyanser

Ett annat vanligt misstag är att välja ett för vasst och stickigt sken och blanda olika färgnyanser. Tänk kallt lysrörsljus mot varm, gulaktig mysbelysning.

– Jag skulle önska att folk läste på lite och var lika noga som när de köper en bil eller ny vinterjacka. Prova, känn, hur ser det här ut? Hur funkar det här hemma hos mig?

Energin är tillbaka. Han gestikulerar när han pratar för att understryka sina resonemang.

Men även om Niclas Hoflin lätt börjar predika när det kommer till ljus, god kvalité och hållbarhet, vill han samtidigt sjunga enkelhetens lov.

– Krångla inte till det! Vem har sagt att belysning är svårt? Ta ned alla lampor du äger. Var är det mörkast? Ställ en lampa där och se vad som händer med rummet. Sedan är det bara att fortsätta. Var vill du kunna se ordentligt? Rikta ljuset dit.

Det blir som att sätta livet i strålkastarljuset, helt rätt enligt Niclas Hoflin.