Radar · Utrikes

Knesset löses upp – Israel mot nyval

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israel kommer att hålla ett fjärde val på mindre än två år. Det står klart sedan budgetförhandlingarna strandat och försök att skjuta upp tidsfristen för att enas om statsbudgeten misslyckats.

Samarbetet i Israels bräckliga regeringsbygge har länge knakat i fogarna – och de senaste veckorna kröp samarbetet sakta allt närmare kollapsens rand. Tills det inte längre gick.

Under tisdagen stod det klart att det blir ännu ett nyval sedan premiärminister Benjamin Netanyahu och hans koalitionspartner Benny Gantz misslyckats med att nå en kompromiss som skulle ge regeringen mer tid att komma överens om budgeten.

De båda politiska ledarna trodde att förslaget som skulle ge dem mer tid skulle godkännas, men det röstades överraskande ner i parlamentet sent i måndags – på grund av upprorsmakare i de egna leden.

Tidsfrist löpte ut

Parlamentet knesset kunde därav inte enas om en budget för 2021 innan satt deadline och meddelade sent under tisdagen att det därav kommer att upplösas.

Det innebär att Israel kan ställas inför nyval så snart som den 23 mars – vilket blir den fjärde gången som israelerna går och röstar i nationella val på mindre än två år.

Regeringssamarbetet kom till i våras sedan tre val i rad slutat utan tydlig majoritet för vare sig Gantz eller Netanyahus läger. I stället enades de om att dela på makten i en uppgörelse där Gantz enligt planen skulle ta över som premiärminister i november 2021.

Ordkrig

Att Netanyahu har vägrat att ge grönt ljus till 2021 års budget menar kritiker har varit en taktik från hans sida att skjuta koalitionen i sank innan han måste lämna över till Gantz. Netanyahu har i sin tur anklagat Gantz för att genom sina budgetkrav försöka ställa Israel inför ”ett onödigt val” mitt under coronakrisen.

Såväl Netanyahu som Gantz hade dock goda skäl att vilja undvika nyval.

Den sittande premiärministern utmanas av sin hantering av pandemin såväl som en krisande ekonomi. Nu måste Netanyahu driva kampanj samtidigt som han står inför rätta för korruption. Dessutom har den inflytelserika högerpolitikern Gideon Sa’ar lämnat Netanyahus Likud för att bilda ett eget parti – vilket ses som en stor utmanare i det kommande valet.

Gantz å sin sida tappade i popularitet när han bildade regering med sin politiska rival och interna sprickor har uppstått inom hans allians. Enligt de senaste mätningarna skulle Blåvita alliansen bara vinna en handfull platser om det vore val i dag.

"Pinsamt"

Knessetledamoten Michal Shir röstade mot förslaget att förlänga budgettidsfristen och meddelade därefter att hon lämnar Likud för att ansluta sig till Sa’ars nya parti.

”Jag är tillfreds med mitt beslut att det minsta jag kan göra är att sätta stopp för den här pinsamma uppvisningen av en fastkörd och konfliktfylld regering som håller hela landet gisslan för politiska mandat” skriver hon på Twitter , enligt The Jerusalem Post.

Fakta: Turbulent kring Israels tre senaste val

• 9 april 2019: Benjamin Netanyahu, premiärminister sedan 2009, hoppas på att bli återvald. Det blir jämnt lopp mellan hans högerparti Likud och motståndaren Benny Gantz och dennes mittenorienterade Blåvita alliansen. Försöken att bilda regering misslyckas. Det är ett bakslag för Netanyahu som hade hoppats kunna bilda regering och påbörja arbetet med att få igenom ett antal lagar som skulle förhindra åtal för korruption.
• 17 september 2019: Nyval hålls. Återigen blir det jämnt mellan blocken som leds av Netanyahu och Gantz. Blåvita alliansen får flest mandat, men varken Gantz eller Netanyahu kan samla de 61 mandat som behövs för en majoritet i knesset. Försöken att bilda regering misslyckas igen.
• 21 november 2019: Riksåklagare Avichai Mandelblit meddelar att han kommer att väcka åtal mot Netanyahu rörande misstankar om mutbrott, bedrägeri och trolöshet. Det är första gången i Israels historia som en sittande premiärminister blir åtalad.
• 2 mars 2020: Israel håller sitt tredje val till parlamentet på ett år. Likud blir största parti men i parlamentet ställer sig en liten majoritet bakom Gantz. Gantz får 28 dagar på sig att bilda regering.
• 26 mars 2020: Gantz väljs till talman i parlamentet och öppnar i ljuset av coronapandemin för att ingå i en samlingsregering med Netanyahu. Kovändningen spräcker Blåvita alliansen.
• 20 april 2020: Gantz och Netanyahu gör upp om att bilda en krisregering. Netanyahu fortsätter, trots att han är åtalad, som premiärminister i ett och ett halvt år, därefter var det tänkt att Gantz skulle avlösa honom.
• 22 december 2020: Knesset upplöses efter att ha mislsyckats med att enas om en budget för 2021 – landet står därav inför ännu ett nyval.
TT