Radar · Nyheter

Fler vill ge i jul: ”Människor blir givmilda”

Några sedlar och mynt från folk på stan blir det inte i coronatider, men digitalt strömmar pengarna in till hjälporganisationerna i coronatider.

Juletid betyder klirr i kassan hos hjälporganisationerna. Samtidigt breder hungern ut sig i världen i spåren av covid-19 och behoven är större än på länge.

– Vi ser att människor blir mer eftertänksamma och givmilda, det ligger i vår tradition. Den som har råd att köpa julmat och vara med sin familj reflekterar över att alla inte har det lika bra, säger Malin Barnö, marknadschef på Svenska röda korset.

Liksom andra hjälporganisationer ser Röda korset en markant ökning av givandet inför jul. I december är intäkterna från engångsgåvor runt sex gånger högre än under de flesta andra månader.

Mycket av hjälporganisationernas arbete präglas av coronapandemin. I samband med att FN:s livsmedelsprogram David Beasley mottog Nobels fredspris nyligen varnade chefen David Beasley för att en hungerpandemi hotar att breda ut sig. Covid 19 har gjort att skördar gått förlorade och har rubbat distributionskedjorna från jordbruk till butiker och marknader. Dessutom har miljoner människor fått lägre inkomster.

– Fattigdomen skapar nedåtgående spiraler i hela samhällen, säger Malin Barnö.

Pandemin gör också människor ensamma. På hemmaplan handlar mycket av Svenska röda korsets arbete om att motverka ofrivillig ensamhet. Till följd av smittspridningen får mycket nu ske via nätet eller telefon istället.

– Kan vi inte besöka de ensamma så ringer vi istället, säger Malin Barnö.

Också Rädda barnen vittnar om ett ökat intresse att skänka pengar runt jul. Samtidigt strävar organisationen efter att sprida ut insamlandet över åren och för att många ska välja att skänka kontinuerligt varje månad.

– Det gör oss mindre sårbara och gör att vi kan hjälpa flera barn, säger Caroline Thunved, chef för kommunikation och insamling på Rädda barnen.

Kameler vandrande bibliotek

Barns trygghet är det område som får mest av organisationens insamlade pengar. Det handlar bland annat om att förhindra barnäktenskap genom att se till att fler kan gå i skolan.

– För flickor och barn med funktionsnedsättningar kan skolan innebära en säkerhet som gör att de inte blir gravida eller gifts bort.

Att bygga skolor är ett sätt att ge fler möjlighet till skolgång, men organisationen jobbar också med mer okonvetionella metoder för att nå barn med utbildning.

– I Etiopien har vi kameler som går som vandrande bibliotek mellan byarna så att barnen får böcker.