Radar · Inrikes

Expert: Utred mutbrott efter jätteaffären med munskydd

Det var Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) som la förslaget för regionstyrelsen att rösta för avtalet med Camfil.

Företaget Camfil munskyddstester stoppade konkurrenterna i Region Stockholm, samtidigt förhandlade bolaget med regionen om en order värd en kvarts miljard för egen produktion av munskydd. Nu uppmanas åklagare att utreda mutbrott i samband med jätteaffären.

– Det finns nog all anledning för en åklagare att titta närmare på fallet och inleda en förundersökning om både givande och tagande av muta, säger Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, till Expressen som var den tidning som avslöjande Region Stockholms jätteaffär med luftfiltertillverkaren Camfil, som startade egen produktion av andningsskydd.

Mångmiljonaffären mellan Camfil och Region Stockholm, förhandlades fram samtidigt som Camfil – gratis genomförde ett 40-tal tester på munskydd på konkurrenters skydd. Tester som var icke-auktoriserade och som ledde till att Camfil stoppade konkurrentens munskydd.

Uppemot 270 000 munskydd som redan levererats fick dras tillbaka efter underkännandet. Expressen avslöjande visade att ett av de test som Camfil dömde ut var ett stort parti andningsskydd till sjukvården, då behovet var som störst. Samma parti andningsskydd godkändes en månad senare av ett oberoende auktoriserat testinstitut.

Att företaget, för Region Stockholms räkning, genomförde kontrollen av ett annat företags produkter innan det att företaget själv fick ett uppdrag från regionen hindrar inte att det skulle kunna handla om tagande av muta. De uppgifter som framkommit rörande detta, gör att det nog finns all anledning för en åklagare att titta närmare på fallet och inleda en förundersökning om både givande och tagande av muta” – säger Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, till Expressen.

Det var just det moderata finansregionrådet Irene Svenonius som lade fram förslaget i regionstyrelsen om att ingå ett avtal med Camfil utan föregående beredning i regionrådsberedningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV