Radar · Morgonkollen

Biden lovar repressalier efter hackerattack

USA:s tillträdande president Joe Biden vill att de som ligger bakom hackerattacken ska hållas ansvariga.

USA:s tillträdande president Joe Biden uttalar sig i skarpa ordalag om den massiva hackerattack som riktats mot USA. ”När jag får reda på vem som ligger bakom detta så kan jag lova att vi kommer att svara dem med samma mynt”, säger han.

Beskedet kom i samband med en julhelgshälsning till det amerikanska folket.

– Vi kan inte låta en sådan här attack passera obemärkt. Det innebär att vi måste gå till botten med vilka som ligger bakom attacken så att vi kan hålla dessa ansvariga, sade Biden.

Flera företrädare för den amerikanska regeringen har pekat ut Ryssland som skyldigt till attacken. Om detta uttalade sig inte den tillträdande presidenten.

Omfattningen är ännu inte känd men en lång rad amerikanska myndigheter, departement och privata bolag drabbades i attacken, som Biden beskriver som ”ett allvarligt hot mot rikets säkerhet”.

Landets nuvarande president Donald Trump har å sin sida tonat ner angreppet som han sagt är under kontroll, en uppfattning som Joe Biden inte tycks dela.

– Jag ser inga bevis som tyder på att det är under kontroll. Presidenten har inte ens identifierat vilka som ligger bakom detta ännu, sade Biden.