Glöd · Ledare

Trumps hårda och meningslösa tag

Donald Trump gick till presidentval på bland annat löftet om färre invandrare. Det kom väl därför inte som någon stor överraskning att han i måndags passade på att använda coronakrisen som utgångspunkt för den hjärtefrågan, när han tweetade om att stoppa migrationen. För att hindra människor att ta med covid-19 in i landet, menade han – trots att samhällssmittan redan är i full gång i USA och stängda gränser nu knappast skulle göra någon skillnad.

Kanske var det någon av hans rådgivare som upplyste honom om detta för nästa dag kom ett nytt bud: migrationen ska stoppas tillfälligt i 60 dagar, men nu för att säkerställa att de jobb som ännu finns kvar i landet ska gå till amerikanska medborgare. Intressant nog är det dock inte tillfälliga arbetsvisum som ska stoppas, utan det är permanenta uppehållstillstånd som inte kommer ges ut på två månader. De som alltså i första hand kommer stoppas från att komma in i landet är människor med släkt i USA som väntar på att återförenas med sina familjer, utländska studenter på universiteten, headhuntade specialister med jobb som väntar på dem, och, inte att förglömma: sjuksköterskor och sjukhuspersonal som rekryterats från utlandet för att stärka den amerikanska vården.

Däremot kommer det fortfarande vara fritt fram för säsongsarbetare från Centralamerika att i vanlig ordning arbeta på amerikanska farmer. Varför just dessa jobb inte kan gå till amerikanska medborgare istället är det ingen som riktigt svarar på, Trump allra minst, och tur är väl kanske det för säsongsarbetarna.

Men visst, 60 dagar är inte så lång tid och får väl mest räknas som ett fartgupp för dem som väntar på uppehållstillstånd. Om det nu bara blir 60 dagar. Därefter ska det nämligen utvärderas och nytt beslut ska tas. Det vi kan vara säkra på, oavsett utfall eller verkningsgrad, är att denna sortens uppvisning av ”hårda tag” definitivt kommer tilltala Trumps supporters, och ytterligare förskjuta de demokratiska värderingarna i nationalistisk riktning. Det kommer bli fyra år till för President nummer 45, och det kommer inte bli roligt.

Den pågående/påtvingade digitaliseringen – fler onlinemöten tack!

Det totala beroendet av stabilt internet som uppstått.