Radar · Politik

Skärpta krav på klimatredovisning väntar finansbranschen

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) anser att bankkunder och medborgare behöver bättre information om hur lån och investeringar påverkar klimatet.

Finansinspektionen ska granska finansmarknaden ur klimatperspektiv. Därefter kan kraven för hur branschen redovisar klimatpåverkan komma att skärpas.

Regeringen ger Finansinpektionen i uppdrag att undersöka hur banker och andra finansiella aktörer redovisar dels klimateffekterna av lån och investeringar, dels klimatrisker, det vill säga ekonomiska risker till följd av klimatförändringar.

Finansinspektionen ska granska hur väl de finansiella aktörernas sätt att använda pengarna går ihop med Parisavtalets mål om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader.

Regeringen vill också få en bild av hur det finansiella systemet som helhet kan påverkas av klimatrisker.

– I coronatider har vi sett vilka stora dramatiska förändringar det kan bli i värderingen av fossila bränslen. När oljepriset i USA till exempel har varit under noll har det enormt stor påverkan på de här bolagens värden. Det visar också vilka risker som finns med att vara tungt fossilt exponerad, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens nyheter.

Redan i dag behöver fondförvaltare enligt lag redovisa ur ett hållbarhetsperspektiv. Per Bolund öppnar för att ett liknande lagkrav kan bli aktuellt när det gäller bankers lån och investeringar, om inte branschen frivilligt ger kunder och medborgare mer information.