Radar · Nyheter

Nytt hjälppaket väntas få grönt ljus i USA

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi och senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell i USA gör en virushälsning.

USA:s representanthus väntas i dag rösta igenom ännu ett jättelikt hjälppaket, det fjärde i ordningen. De motsvarande 4 840 miljarder kronorna är främst riktade mot coronavirusdrabbade småföretagare och sjukhus.

Stödpaketet har redan godkänts av senaten. Ger representanthuset nu grönt ljus kan det skrivas under av president Donald Trump med en gång. Insatsen har snabbehandlats eftersom medlen i ett låneprogram för småföretagare sinade i förra veckan, noterar bland andra tidningen USA Today.

Två tredjedelar av det nya programmet, 3 200 miljarder kronor, är vikta för hjälp till småföretagare. Skrivningen innehåller också 750 miljarder kronor till landets hårt belagda sjukhus samt 250 miljarder kronor för coronavirustester.

Republikanerna och Demokraterna i kongressen kom överens om skrivningen i tisdags då också senaten godkände den.

Voteringen sker mindre än en månad efter att kongressen fattade beslut om ett krispaket på hisnande 2 000 miljarder dollar, det största i landets historia. Det innehöll bland annat kontantutbetalningar till familjer, som nu har börjat skickas ut, samt skattelättnader och annan hjälp till näringslivet.

Viruspandemin har fått den globala ekonomin att tvärbromsa. Över 22 miljoner människor har förlorat sina jobb i USA den senaste månaden, enligt tidskriften Fortune.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV