Energi · Mat med Jenny

Köttiga veganburgare väcker starka känslor

Burgarna severas med rökt tofu, vilket gör att det blir lite för mättande och övriga toppingen försvinner bland allt det köttiga.

Det är ju synnerligen märkliga tider vi lever i och restaurangbesök är knappast någon självklarhet ens för en krogrecensent, men på ett glest befolkat Bastard burgers vågar sig ändå några enskilda besökare in.

Vi är två personer som tar plats i ett soffbås. Vartannat bord är avspärrat och på golvet finns tydliga markeringar för att alla ska hålla avstånd. Det är dock inte nödvändigt just i kväll. Det är lugnt och stilla i en lokal som under normala omständigheter skulle varit väldigt populär. Det är nämligen Göteborgs tur att få sina egna bastarder.

Bastard burgers är en kedja som finns på över 30 platser i landet och som letat sig ner från norra Sverige för att sprida burgare till hela folket. Jag har redan testat två av restaurangerna och mitt sällskap har besökt ytterligare två. Gemensamt för besöken är att man inte dröjer sig kvar, i ren solidaritet med de långa köerna och de desperata blickarna som söker efter platser.

Populär kedja alltså, och nu ska vi dyka ner i en av Göteborgs två helt nyöppnade filialer. Vi satsar på restaurangen utanför Nordstan, som är lite symboliskt placerad mittemot den gamla trotjänaren Andrum. Det känns lite som att rårivna morötter och burkmajs försöker konkurrera med årsmötet för stencoola burgerhipsters. Det finns dock ett aber med hela konceptet och det kommer vi strax fram till.

Beställer gör man vid en bardisk och efter en utdragen beslutsångest kör jag på en Beyond Los Angeles: karamelliserad lök, jalapeños, alspånsrökt tofu, vegansk ost, bifftomat, krispsallad, jalapeño och agavesirapsdressing. Min vän väljer Beyond Texas: alspånsrökt tofu, rödlök, krispsallad, vegansk ost, BBQ-sås och chipotledressing. Till dessa väljer vi också en Animal friendly style: fries toppade med Bastarddressing, finhackad gul lök, jalapeños och alspånsrökt tofu.

När vi har allt på bordet hugger vi hungrigt in på alla beståndsdelar. Friesen är helt i min smak. Jag har aldrig förstått alla dessa spinkiga strips som serveras överallt. Här får man räfflade pommes frites. Dessutom är de toppade med en riktigt god dressing samt jalapeños och små tofukuber. Jag kan nog känna att tofun är lite överflödig, såvida man inte beställer rätten helt för sig.

Min burgare är inte 100 procent klockren. Om vi bortser från mitt tidigare nämnda aber, som jag återkommer till så småningom, är tillbehören inte riktigt lika snajdiga som jag upplevt tidigare. Det är för lite topping enligt min åsikt. Dressingarna behöver man aldrig sakna på Bastard. Riklig mängd, krämiga, fylliga och smakrika. Men den där tomatskivan har sett sina bättre dagar och jalapeñosarna var bara tre till antalet. Osten försvann tyvärr lite. Och återigen så funderar jag på om inte tofun är lite överflödig.

Sidopommes fritesen med tofu och krämig dressing är tillräckligt matig för att beställa enskilt när man är lite lagom hungrig
Sidopommes fritesen med tofu och krämig dressing är tillräckligt matig för att beställa enskilt när man är lite lagom hungrig. Foto: Jenny Luks

Jag får liknande intryck av sällskapets burgare. Jag hade gärna sett lite mer av grönsakerna. Ingen av burgarna på menyn tycks ha inlagd gurka – en komponent som jag anser är lika viktig som burgaren själv. Men nu till det relevanta: Själva burgaren. Just nu finns det ingen Beyond burger över huvud taget, utan Bastard kör i stället med Peas of heaven. Skillnaden är dock inte stor.

Även Peas burgare tillhör den nya generationen köttlika burgare som blir allt vanligare på restaurang. På gott och ont, enlig mig. Det är en utmärkt burgare för köttisar som vill testa veganskt. Men en värdelös idé för veganer som blir äcklade av kött. Vissa älskar dem medan jag själv mår illa efter bara några tuggor. Och eftersmaken dröjer sig kvar ett bra tag.

Tyvärr orkar vi ingen milkshake. Det hade varit en fin avrundning och ett sätt att lämna Bastard med en lite skönare smak i munnen. Men det måste ju ändå lyftas. Milkshake. Det är fina grejer. Kanske slinker jag in framöver för shaken. Sammanfattning av besöket: Jag gillar Bastard burgers å ena sidan. Det brukar vara hög kvalitet. Å andra sidan var kvällens besök medelmåttigt.

Bastard Burgers, Östra Hamngatan 30, Göteborg

Betyg:

3,5/5

Priser:

Burgare: 109 kronor.
Animal friendly style fries: 55 kronor.