Glöd · Debatt

Än strålar Tjernobyl!

Skogen brinner runt det gamla kärnkraftverket i Tjernobyl, och geigermätaren visar höjda nivåer av radioaktivitet.

Nu på söndag den 26 april är det 34 år sedan det hände som inte skulle kunna hända. Vid test av vissa funktioner skenade en av reaktorerna i Tjernobyl och en härdsmälta blev ett faktum. Stora delar av Europa fick ta emot radioaktivt nedfall, delar av Ukraina och Vitryssland evakuerades. Många människor drabbades på många sätt. Vindarna förde även de giftiga partiklarna till Sverige, framför allt Gävleborg och Västernorrland.

Oavsett vad kärnkraftsolyckor beror på blir konsekvenserna förödande. Något som aldrig får glömmas.  Speciellt i dessa dagar när somliga pläderar för mer kärnkraft. Gamla reaktorer ska rustas upp, nya tekniker ska introduceras, små reaktorer ska serietillverkas och placeras i tätorter.

Till alla kärnkraftsentusiaster vill vi säga: Kärnkraften har inget egenvärde, förutom att det är en förutsättning för kärnvapen. Tvärtom skapar det omotiverade risker för katastrofer, det är miljöfarligt under drift med radioaktiva utsläpp och enorma värmemängder i närliggande havsmiljöer, det skapar giftigt och miljöfarligt avfall som kommande generationer ska leva med, det skapar maktkoncentrationer och stelbenta energisystem som blockerar miljövänligare alternativ, det är dyrt och innebär ökade kostnader för alla skattebetalare.

Inför årsdagen av Tjernobylolyckan vill vi tipsa inte minst alla kärnkraftsförspråkare om den mycket välgjorda tv-serien Tjernobyl på HBO och även Nobelpristagaren Aleksijevitj Svetlanas gripande bok Bön för Tjernobyl.

Tjernobyl får inte falla i glömska!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV