Radar · Inrikes

Välbärgade vill inte ha arbetarklass som grannar

Flera välbärgade boende i stadsdelen Limhamn i Malmö är missnöjda över att man har byggt hyresrätter i området.

Flera bostadsrättsägare i rikemansstadsdelen Limhamn i Malmö är upprörda över att människor från arbetarklassen har flyttat in i de nybyggda hyreshusen i området.
“Många av oss betalar dyrt för att bo här och så flyttar det in en granne med sociala komplikationer,” säger en av de boende till Kvällsposten.

Att upprätta hyreshus vid bostadsrätter och villor var en strategi som skulle minska segregationen i Malmö. I stället för att bygga de olika boendeformerna vid sidan av varandra, blandade man dem för att människor från olika socioekonomiska klasser skulle hitta sina hem utan sociala eller fysiska barriärer, enligt Andreas Schönström (S), ordförande för tekniska nämnden i Malmö.

Men i takt med att hyresgäster med annan socioekonomisk bakgrund och mindre resurser nu börjat flytta in i området, höjs upprörda röster från Limhamn. Flera bostadsrättsinnehavare är inte nöjda med att ha hyresgäster som grannar. En av dem är Camilla Marinus, som sedan flera år tillbaka har ett hunddagis i området. Hon tycker att hyresrätterna förstör och sänker värdet på stadsdelen.

– Kriminalitet som våldsbrott och stölder har visserligen alltid funnits här, men det har ökat sedan hyreskomplexen kom upp. Men det får man inte lov att säga för då är man rasist, säger hon till Kvällsposten.

Limhamn är sedan tidigare känt för att vara en stadsdel där välbärgade människor bor.

– Vi bodde tidigare vid Värnhem och sparade intensivt i flera år för att kunna köpa oss till ett område där det känns tryggare och där vi bor med människor i samma livssituation som vi. Men nu när hyresrätterna är uppe känns det lite som att vi är tillbaka där vi startade, säger en man i 30-årsåldern, till Kvällsposten.

Men ett mynt har alltid två sidor. De människor med mindre resurser som tidigare bott i Malmös socialt utsatta stadsdelar, men nu fått möjligheten att flytta till ett lugnare område, ser annorlunda på situationen. 23-åriga Yosef Alyosef är en av dem.

– Jag trivs mycket bättre här. Limhamns sjöstad är ett jättefint område, väldigt lugnt och skönt och inte alls lika bråkigt som på Rosengård, säger han till Kvällsposten.
 
Enligt polisens årliga trygghetsundersökningen, har den upplevda tryggheten bland Limhamnborna minskat under de åren, trots att den faktiska brottsligheten har minskat, enligt samma undersökning.