Radar · Arbetskritik

V får stöd av SD för att stoppa budgetförslag

Vänsterpartiets tillträdande partiledare Nooshi Dadgostar (V) vill stoppa sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga.

Vänsterpartiet vill stoppa regeringens budgetförslag om sänkta arbetsgivaravgifter för unga med hjälp av M, KD och SD. SD är beredda att stödja V-initiativet, men M och KD avvaktar med besked.

– Att borgerliga partier tillsammans med Vänsterpartiet skulle göra gemensam sak så att det blir dyrare för företag att anställa unga är för mig främmande, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni med anledning av V:s utspel.

Det var den tillträdande partiledaren i Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar, som gjorde utspelet om arbetsgivaravgifterna på en pressträff i riksdagen.

Eftersom M, KD och SD har kritiserat förslaget innebär det att det skulle kunna bildas en majoritet för att stoppa det i riksdagen.

Det handlar om förslaget att minska arbetsgivaravgifterna för företag som anställer unga mellan 19 och 23 år. Kostnaden för nästa år är 7,5 miljarder och för 2022 nästan 9 miljarder kronor.

– Det är pengar i sjön, och det ställer inga krav på nya anställningar. Finansministern kan inte ens säga att det blir nya jobb, säger Dadgostar.

Partiet kommer nu att ta kontakt med M och KD, uppger hon.

Inte avvisande

V samtalar eller förhandlar inte med SD, men SD:s stöd är nödvändigt för att förslaget ska stoppas. Och SD är beredda att ställa upp.

– Vi vill göra så här, vi vill riva ut den här delen ur budgeten och använda de här åtta miljarderna till något annat, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

SD vill att de frigjorda pengarna ska användas både till välfärden och till rättsväsendet. Exakt hur fördelningen skulle ske vill inte partiet låsa sig vid nu, men att rättsväsendet måste få del av pengarna är ett villkor för att partiet ska vara med.

M och KD avvaktar med tydliga besked om de vill stoppa sänkningen av arbetsgivaravgiften.

– Jag är kritisk mot den reformen, både till tajmingen och att den är ineffektiv. Men det vi kristdemokrater pekar på är att det behövs andra jobbreformer, andra lättnader som leder till fler anställningar i företag, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för KD

M passar

Moderaterna säger att det är för tidigt att ge besked och vill först presentera sina budgetförslag.

Men M:s ungdomsförbund, Muf, tycker att moderpartiet ska göra gemensam sak med V igen.

– Absolut, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa, som i november lämnar posten för att bli vd för näringslivets tankesmedja Timbro.

– Det finns fler saker i regeringens budget som man skulle kunna skjuta ner. Regeringen håller på och tar landet i fel riktning och Moderaterna har som oppositionsledare ett ansvar att ta initiativ, säger Dousa.

I stället för regeringens förslag om sänkta avgifter kunde pengarna gå till en generell sänkning av avgifterna för alla, eller till ett riktat jobbskatteavdrag för dem med lägst inkomster, anser han.

Hänt förut

Förslaget om att reducera arbetsgivaravgiften för företag som anställer unga finns med i budgeten, efter krav från Liberalerna och Centerpartiet. Socialdemokraterna har tidigare varit emot generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna för unga. Det är dyrt och ineffektivt, har S-kritiken låtit.

När Alliansregeringen genomförde en sådan sänkning, kallade Stefan Löfven det för miljardsvindleri.

Vänsterpartiet har tidigare stoppat ett budgetförslag. Med hjälp av M, KD och SD lyckades man stoppa Centerns förslag i förra budgeten om ett ingångsavdrag för företag som anställer någon som är ny på arbetsmarknaden. Den gången använde partierna i stället pengarna till kommunerna.

Eftersom det handlar om att stoppa en intäktsminskning i budgeten, så måste inte partierna komma överens om att pengarna ska användas till något annat.

– Vi måste göra allt vi kan för att skapa nya arbeten. Men också använda det till att till exempel satsa på äldreomsorgen eller skolan. Vi får se hur vi konstruerar det tekniskt, säger Nooshi Dadgostar.

Uppdaterad 15.44