Radar · Miljö

Så motverkas skövling av regnskog – tre exempel

Arkivbild.

Globala konsumtionsmönster och investeringar från banker och företag bidrar i stort till skövlingen av regnskog. Men det finns motkrafter. Påtryckningar från konsumenter har till exempel gett visst resultat.

Alla svenska storbanker i Sverige (Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank, Länsförsäkringar, Danske Bank och Skandia) har investeringar i bolag som bidrar till skövlingen i Amazonas. Det framgår i en granskning som Fair Finance Guide har gjort.

Totalt har bankerna, tillsammans med fem av AP-fonderna (7, 2, 4, 1 och 3), investerat 3,5 miljarder kronor i dessa bolag. 1,5 miljarder står Nordea för.

Bolagen som pengarna har placerats i utgörs av de brasilianska köttbolagen JBS och Minerva, de amerikanska sojabolagen ADM och Bunge, samt det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone.

Kritik från bankkunder

– Vi ber alla bankkunder att mejla sin bank och uppmana dem att sluta stödja bolag som skövlar Amazonas, säger Jakob König på Fair Finance Guide, och fortsätter.

– Bankerna vill ogärna förknippas med destruktiv verksamhet och vi har sett att påtryckningar från kunder har effekt.

Bland annat införde den brasilianska regeringen ett fyra månader långt eldningsförbud sedan en grupp investerare, inklusive flera från Sverige, gick ihop och varnade regeringen för att stoppa sina investeringar om inte avskogningen bromsades.

Det hela var dock inget ensamt initiativ från investerarna. Det skedde först efter påtryckningar från konsumenterna, rapporterar Naturskyddsföreningen.

Efter Fair Finance Guides granskning svartlistade och sålde även Nordea sina investeringar i köttbolaget JBS.

Europa och det brasilianska köttet

En stor orsak till varför Amazonas regnskog skövlas är för att skapa betesmark för boskap samt odlingsmark för soja. En stor del av produktionen exporteras sedan till länder i Europa.

För att få en uppfattning kan nämnas att Brasilien 2018 svarade för 41 procent av EU:s import av nötkött, det vill säga cirka 140 000 ton. Detta enligt siffror från Jordbruksverkets blogg Jordbruket i siffror.

Att som konsument välja bort brasilianskt kött är ett av de tips som Naturskyddsföreningen ger till konsumenter som inte vill bidra till skövling av regnskog. Istället lyfter man fram produkter som gjorts av havre- och ärtproteiner, vilket kan odlas i Sverige.

Handel med tropiskt trä

En annan miljöbov som Naturskyddsföreningen ringar in i sin lista är tropiskt trä, en internationell handelsvara som ökar skövlingen av regnskog.

Här uppmanas konsumenter undvika produkter som skapats av tropiska träslag som mahogny, cumaro, bangkirai, iroko och zebrawood.

Ett slags samlingsnamn för träslagen är också ”hardwood”, efter hårdheten i flera av träslagen.

Träslagen återfinns ofta i skärbrädor och soffbord, och även trädgårdsmöbler. Ser man till bygghandelns utbud finns de även i produkter som trall, dörrar, lister och laminatskivor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV