Radar · Utrikes

Ryssland: Navalnyjs kläder borta

Aleksej Navalnyj tackar sin fru Julia för att ha klarat sig igenom förgiftningen.

Efter fynden av nervgiftet novitjok ”i och på min kropp” kräver Aleksej Navalnyj sina kläder tillbaka från ryska myndigheter. Men sjukvården svarar oppositionsledaren att de inte har kvar några kläder. På Instagram skriver han att hustrun Julias vakande kärlek räddade honom.

”Två oberoende laboratorier, i Frankrike och Sverige, och tyska försvarets speciallaboratorium har bekräftat novitjok i och på min kropp”, skriver regimkritikern på sin blogg.

Navalnyj fortsätter att han inte väntar sig annat än bortförklaringar från rysk sida, men att han vill ha åtminstone sina kläder tillbaka. De är ”ett mycket viktigt bevis”, och politikern kräver att de ”försiktigt packas i en påse och skickas till mig”.

"Helt naken"

Oppositionsledaren insjuknade under en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Planet akutlandade och han togs in på sjukhus i staden Omsk, där kläderna han rest i togs om hand. Enligt sitt blogginlägg överlämnades han ”helt naken” till det tyska ambulansflygplan som sedan förde honom till Berlin, där han nu vårdas.

Ryska vårdmyndigheter svarar dock att sjukhuset i Omsk inte har kvar några plagg.

– Utredande myndigheter beslagtog kläderna som ett led i en preliminär utredning då Navalnyj var i Omsk, heter det enligt regionala myndigheter, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Och Dmitrij Peskov, talesman för den ryske presidenten Vladimir Putin, är avvisande.

– Med all respekt, vi sysslar inte med kläder. Det är inte vårt område, svarar han enligt Interfax när ryska medier ber honom kommentera Navalnyjs krav.

Enligt Peskov är det snarare Navalnyjs medarbetare som hindrar utredningen, eftersom de tagit med sig material från bland annat hans hotellrum utomlands.

"Kärlek läker"

Enligt laboratorierna i västvärlden blev Navalnyj förgiftad av ett nervgift, troligtvis från en flaska vatten som fanns på hans hotellrum inför flygresan. Giftet är känt från tidigare fall som ryska underrättelseorgan anklagas för att vara inblandade i.

Ryssland avvisar alla misstankar, och sår tvivel om huruvida Navalnyj blivit förgiftad.

I Tyskland var regimkritikern till en början mycket illa däran. Nu mår han mycket bättre, och skriver på Instagram att hustrun Julias vakande vid sjuksängen varit avgörande.

”Nu vet jag definitivt av erfarenhet: Kärlek läker och ger en livet åter”, skriver Navalnyj. ”Julia, du har räddat mig, det kan skrivas in i neurobiologiska läroböcker”.