Energi · På gång

På gång

Författaren Yolanda Aurora Bohm Ramirez är en av deltagarna på Angereds digitala bokmässa som pågår till och med fredag.

19-25/9 Nätevenemang: Den viktiga och växande bokmässan i Angered ordnas i år digitalt. Författare från olika delar av världen deltar och det bjuds på läsningar, workshops, intressanta samtal och diskussioner.

Grön tillväxt – nödvändighet eller önsketänkande?

22/9 Nätevenemang: Är en evigt växande ekonomi förenligt med en ändlig planet? Åsikterna om huruvida ekonomin kan växa samtidigt som miljöpåverkan minskar går brett isär. Första delen i en seminarieserie arrangerad av Naturskyddsföreningen och Högskolan i Dalarna. Föreläsare är bland andra Johanna Sandahl och Anders Wijkman.

Vem vinner Greenwashpriset?

22/9 Nätevenemang: Vem vinner Svenska Greenwashpriset 2020? Blir det Sveaskog, Svemin eller klimatkompensationsbranschen? Jordens vänner arrangerar en temakväll om Svenska Greenwashpriset.

Utställningar om Sverige och Förintelsen

22/9 Stockholm: Forum för levande historia pressvisar två nya utställningar Sverige och Förintelsen  och Vita bussarna – fotografier av KW Gullers.

Möt motståndet i Minsk

22/9 Nätevenemang: I veckor har gator och torg i Belarus fyllts av demonstrationer riktade mot sittande president Aleksandr Lukasjenko. Vad är det som egentligen sker och varför? ABF arrangerar ett digitalt samtal om hur kampen för demokrati ser ut i dag.

FN:s generalförsamling samlas digitalt

22/9 USA: FN:s generalförsamling samlas (till 28/9). Världens ledare deltar i den årliga debatten genom videoinspelade tal i stället för att fysiskt åka till New York.

De juridiska grunderna för naturens rättigheter

23/9 Nätevenemang: Yaffa Epstein, forskare vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet föreläser om de juridiska grunderna för och utvecklingen kring begreppet naturens rättigheter och hur de kan omsättas i praktiken.

Bisexualitetens dag

23/9 I dag uppmärksammas Bisexualitetens dag.

Digital bokmässa i Göteborg

24/9 Nätevenemang: Bokmässan i Göteborg blir en litterär digital festival (till 27/9) med ett sedvanligt digert program av läsningar, föredrag och samtal.

Svensk klimatpolitik – hur står det till?

25/9 Nätevenemang: Klimatpolitiska rådet har granskat den svenska regeringens klimatpolitik. Kommer vi nå målet om noll utsläpp 2045 och vad föreslår Klimatpolitiska rådet för åtgärder? Digitalt föredrag med Karin Bäckstrand, professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning.

Klimatsamtal med FN-förbundet

25/9 Nätevenemang: Mål 12 om hållbar konsumtion och produktion är en av Sveriges och andra rika länders stora utmaningar när det gäller genomförandet av Agenda 2030. Svenska FN-förbundet bjuder in till ett samtal om hur vi kan förhålla oss till våra stora, både materiella och klimatpåverkande utsläpp.

Global skolstrejk för klimatet

25/9 Skolstrejkrörelsen Fridays For Future utlyser en global aktionsdag för klimatet. Över hela världen kommer det att ske demonstrationer och manifestationer som anpassas efter hur situationen gällande covid-19 skiljer sig mellan olika länder.

Äpplets dag

25/9 I dag kan man med fördel äta äpplen på Äpplets dag.

Rättvis klimatomställning

27/9 Nätevenemang: Hur kan vi ställa om våra ekonomier på det sätt som klimatkrisen kräver, samtidigt som vi värnar om arbetstagares rättigheter och närmar oss målet om social rättvisa? ABF med flera arrangerar ett livesänt samtal om varför det behövs rättvisa för att lyckas med klimatomställningen.