Radar · Inrikes

Ingen Nobelprisutdelning i Stockholm i år

Ingen Nobelmiddag i Stockholms Stadshus i år.

Det blir ingen traditionell utdelning av Nobelprisen i Konserthuset i Stockholm i år. Nobelstiftelsen har beslutat att ställa in prisceremonin med alla på plats. Pristagarna deltar i stället från sina hemländer.

Redan i somras meddelade Nobelstiftelsen att den stora festen, Nobelbanketten, i Stadshuset utgår i år. Orsaken är givetvis coronapandemin. Nu har Nobelstiftelsen satt ned foten vad gäller prisutdelningen också.

Det blir i stället en tv-sänd prisceremoni där presentationer och underhållning varvas med inslag från pristagarnas hemländer när de tar emot medalj och diplom. Sändningen sker sannolikt från Stadshuset i Stockholm.

Ambassader eller universitet

– Vi knyter samman allt i en gemensam sändning med en studio i Stadshuset, förhoppningsvis. Varje pristagare kan befinna sig på svensk ambassad eller på sitt universitet, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten till TT.

Vem som ska leda tv-sändningen är inte beslutat, inte heller vilka som överlämnar respektive pris.

Som Lars Heikensten ser det är läget ändå betydligt bättre än vad det var i våras.

– I mars var jag rätt orolig att vi inte skulle kunna göra någonting i år. Nu har vi kommit så långt att vi kan tillkännage pristagare om två veckor. Det blir nästan som vanligt, men med färre personer på presskonferenserna så klart. Och vi delar ju ut priser, även om pristagarna befinner sig i sina hemländer, säger han.

Lätta beslut

Han tillstår att det är tråkigt att inte kunna bjuda in till festligheter i Stockholm. Men alla beslut var lätta att fatta.

– Det har varit ett lätt beslut att utse pristagare – detta är ett år när vetenskapen är viktigare än någonsin. Samtidigt har det varit ett enkelt beslut att lyssna på vetenskapen och vara försiktig, så man tar hänsyn till de restriktioner pandemin kräver. Då var det inte svårt att landa i beslutet att avstå från banketten.

Att också avstå från en traditionell prisceremoni har varit plan A sedan i våras.

– Men vi ville avvakta över sommaren och se vad som hände innan vi kommunicerade det. Vi ville inte binda oss vid ett beslut för tidigt, säger Lars Heikensten.

Fakta: Nobelpriset

Årets Nobelpris tillkännages 5–12 oktober.

Nobelprisen delas ut i respektive pristagares hemland, sannolikt på svensk ambassad eller aktuellt universitet.

Utdelningarna tv-sänds.

Den sedvanliga prisceremonin i Konserthuset i Stockholm är alltså inställd.

I Oslo kommer utdelningen av Nobels fredspris att genomföras i mindre skala i Oslo universitets aula.

Den stora banketten i Stadshuset i Stockholm är inställd.

Årets pristagare ska ha möjlighet att delta nästa år.

Även banketten i Oslo är inställd.
Källa: Nobelstiftelsen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV