Radar · Utrikes

260 arbetare brann inne – män döms till döden

Den sönderbrända fabriken i Karachi.

Fabrikens ägare vägrade betala ”skyddspengar”. Då brände männen ned fabriken, och över 260 människor miste livet. Nu har två män dömts till döden för händelsen som chockade hela Pakistan 2012.

Det var den dödligaste industribranden i landets historia, när klädfabriken Ali Enterprises i Karachi förstördes i september i 2012.

Vittnesmål om hur de hårt hållna klädarbetarna inte kunnat ta sig ut när lågorna spred sig återberättades av upprörda anhöriga.

Bakgrunden till eldkatastrofen var till en början oklar. Det talades om alltifrån en fallerande generator till att fabriksledningen skulle ha anlagt branden.

Men nu har specialdomstolen ATC (Anti-Terrorism Court) kommit fram till att det handlade om utpressning.

Två gärningsmän befinns skyldiga till att ha försökt få ägarna att betala motsvarande ungefär en miljon kronor i ”beskydd”.

När svaret blev nej tände männen eld på anläggningen. Straffet blir det strängaste som finns i Pakistan – avrättning genom hängning.

Den tyska klädjätten KIK Textilien, som var största beställare hos Ali Enterprises, har betalat ut ersättning till överlevande brandoffer och anhöriga.