Glöd · Under ytan

Bob Woodwards bok petar hål på Trumps försvar

Trump har själv ringt upp Bob Woodward sent på nätterna för att "babbla lite", men samtalen kan få följder för hans valkampanj.

Donald Trump har sin egen bild av hur han har skyddat det amerikanska folket mot covid-19 och räddat ”miljoner och åter miljoner liv”. Den bilden köper förvånansvärt många amerikaner, men på Under ytan berättar Helena Trotzenfeldt hur den smulas sönder i Bob Woodwards nya bok, baserad på nio timmar av intervjuer med Trump.

Bob Woodward, tvåfaldig Pulitzerprisvinnare, kommer i dagarna ut med en ny bok, som skapat enorma svallvågor eftersom han lyckats spela in nio timmar intervjuer med Trump. Och det mest absurda med detta är att även om några intervjuer var schemalagda är sju av dem samtal där Trump har ringt honom sent på natten för att han kände för att babbla lite.

Trump ville det själv

Hans stab och valstrateger behöver nu göra damage control genom att bortförklara hans ord, men eftersom Woodward släpper intervjuerna i småbitar vet ingen riktigt vad som kommer härnäst. Och det är komiskt att se dem skruva sig, avbryta, byta ämne och överlag halka runt som Bambi på is.

Och alla frågar sig varför Trump gick med på dessa intervjuer. Fox news Tucker Carlson hade ett svar, när han fick höra att Lindsey Graham varit den som föreslagit intervjuerna för Trump: Lindsey, som varit en av Trumps främsta anhängare, är egentligen genomfalsk, och gav ett ruttet råd för att förstöra för Trump. Det är i sig närmast komiskt hur han genom det påståendet samtidigt indirekt sågar Trumps omdöme genom att göra gällande, ungefär, att ”bara en falsk vän skulle vinna på att låta stollen prata”.

Men sanningen är nog att Trump själv ville detta. Den förra boken, Fear, skrev Woodward efter att under 2017 ha intervjuat hans stab, och fått massor med godbitar on the record, men ingen hade tillåtit honom att intervjua Trump själv, vilket retat den senare enormt. Trump har förmodligen inte självbevarelsedrift nog att inse att en så extremt skicklig intervjuare som Woodward skulle få honom att säga sådant som skulle skada honom.

Trasar sönder narrativet

Och det som fått mest uppmärksamhet är att han den sjunde februari, lång innan amerikanska folket riktigt fattat faran med covid-19, berättade att han visste precis hur farligt viruset var, och att han ville tona ner riskerna inför amerikanska folket. Detta beslut motiverar han i dag med att så gjorde minsann Churchill också, när han enligt Trump gick upp på hustak och deklarerade att det inte var farligt med tyska bomber över London. Detta är för övrigt också hittepå. Men en bra ledare håller tyst om faror för att inte skrämmas, enligt trumpsk logik. Vi som inte är Trumpanhängare ser en president som under ett valår vill säkerställa att ekonomin inte havererar, så att han förlorar.

Och ja, dessa nya uppgifter är problematiska för Trump, men det verkliga hotet kan ligga i en helt annan uppgift, som faktiskt trasar sönder narrativet runt Trumps corona-respons fullständigt.

Hans svar på frågan ”varför gjorde du inget för att skydda folket” har hela tiden varit ”I went against the experts, I banned all travel from China” den andre februari. Och han har förklarat att absolut ingen tyckte det var en bra idé, men han gjorde det ändå, eftersom hans magkänsla var klokare än dr Fauci och hans andra rådgivare. Han påstår också att han därmed räddade miljoner liv, trots att viruset då ändå redan fanns i USA. Jag har hört otaliga intervjuer med Trumps försvarare, och detta är verkligen goto-svaret. Det är det absolut enda han kan peka på som han genomförde där han framstår som det minsta förutseende. Och de anklagar också felaktigt Biden för att ha kallat Trump för xenofob på grund av just den åtgärden, för att förstärka intrycket av beslutsamhet. Biden kallade honom visserligen xenofob, för övrigt, men det var inte på grund av det.

Den andra halvan av svaret från Trump och hans anhängare är att Nancy Pelosi ”was dancing in the streets of Chinatown”, vilket de menar visar att demokraterna minsann var de som inte tog viruset på allvar. Och det stämmer att hon åkte dit i slutet av februari för att locka folk dit, men det var för att visa att just kinesättlingar inte var extra farliga på grund av sitt ursprung, för Chinatown har uppenbarligen ingen egen gräns till Kina.

Inte Trump som ville stoppa flyg från Kina

Men nu petar Woodwards bok hål på precis hela försvaret i alla led. Dels genom att visa att Trump tidigt hade tillgång till då hemlig information som Pelosi och resten av USA inte hade, och att han aktivt valde att hålla den för sig själv. Men framför allt genom att det står klart att det inte alls var Trump som ville stoppa flyg från Kina, utan just hans experter, det vill säga Fauci, Redfield och Azar. De lade fram förslaget för honom. Han accepterade. Egentligen har detta hintats om redan tidigare, men det är först nu, i och med boken, som vidden av Trumps lögn står klart.

Nu är det i och för sig inte särskilt troligt, enligt mångas uppfattning, att just denna restriktion hade särskilt stor effekt. Viruset fanns redan i USA och spreds mestadels under radarn, medan Kina däremot då faktiskt hade fått rätt bra kontroll över det genom tester och tuffa karantänregler. Och det är ju absolut inte så att ”millions and millions of lives” räddades genom det.

Men det som nu står klart för amerikanska folket är ändå att Trump hade information han inte förde vidare gällande hur farligt viruset var, att han enbart lydde en rekommendation om en åtgärd, stopp för vissa passagerare från Kina, som inte kostade honom någonting alls i väljarstöd, och att han sedan ljög och tog åt sig äran för att ha kommit på den själv.

Hans story har smulats sönder, och bara hans mest lojala tredjedel av amerikanska folket anser att han gjort acceptabelt ifrån sig. Och när nu bilder och klipp på hur han håller enorma rallies inomhus där anhängare utan mask står sida vid sida utan distansering sprids lär det inte falla i god jord hos de väljare som fortfarande inte bestämt sig.