Radar · Arbetskritik

”Skitjobb” ger sämre demokrati

"Om människor hade haft större inflytande över sitt arbete hade de sannolikt påverkat det så att arbetsinnehållet blivit mer utvecklande, stimulerande och meningsfullt.

Är vissa jobb verkligen ”skitjobb”? I alla fall för en av tre – för dem gör jobbet inte alls livet bättre. Det visar en undersökning från Arena idé.

I undersökningen ”Hur har du det på jobbet?” från Arena idé och Handelsanställdas förbund, svarade 16 procent att arbetet, bortsett från lönen, försämrar deras livskvalitet.

20 procent uppger att arbetet varken förbättrar eller försämrar livskvaliteten. Sammantaget svarar en tredjedel att jobbet inte gör livet bättre. Undersökningen presenterades igår, onsdag, och i undersökningen ingick 2 000 yrkesarbetare.

– Det är anmärkningsvärt att vi inte pratar mer om hur vi upplever det vi gör på jobbet. Det talas mycket om trygghet men inget om rätten att känna att den tid och kraft man lägger ner på sitt arbete också ska kännas vettig. Den debatten är stilla avsomnad, säger David Eklind Kloo i en intervju i tidningen Kollega.

I undersökningen fanns det inga större skillnader mellan tjänsteman och arbetare på vad för arbetsuppgifter som drog ner livskvaliteten. Till exempel uppgav lika många arbetare som tjänstemän att de antingen hade för svåra eller för lätta arbetsuppgifter och lika många arbetare som tjänstemän svarade att de utförde meningslösa arbetsuppgifter bara för att arbetsgivaren bestämt det.

De arbetsuppgifter som mest drar ner livskvaliteten är:

•  när man ofta måste utföra arbetsuppgifter bara för att någon bestämt det, trots att de egentligen inte behövs.
• när man inte ingår i en gemenskap med andra genom sitt arbete, – inte upplever att alla anställda på deras arbetsplats kan vara med och påverka demokratiskt.
• när en stor del av sin arbetstid upprepar samma arbetsmoment om och om igen.
• när man upplever att arbetet inte bidrar till att göra världen bättre.
• när man har för svåra arbetsuppgifter.
• när man har för enkla arbetsuppgifter.
• när man har för lite att göra på jobbet.

En levande demokrati är beroende av människors tilltro. Vår undersökning visar att det finns ett tydligt samband mellan arbetets innehåll och synen på samhället och vilken plats man har i detsamma. Ändå förs i princip ingen debatt om vad män­niskor gör på jobbet, och vad det gör med dem.” – David Eklind Kloo, projektledare för projektet ”Arbetets mening” på DN-debatt.

”De som vantrivs på jobbet misstror också demokratin”

I undersökningen ställde man även frågor kring samhället och där ”framträder ett mönster som är så gott som genomgående”. De med ett bristande arbetsinnehåll känner i högre grad att landets demokrati inte fungerar.

– Vi kan inte visa ett orsakssamband men det finns ett tydligt samband. Vi måste börja prata om arbetets innehåll och facken behöver utveckla strategier för hur folk ska utvecklas i sitt arbete och komma till sin rätt på jobbet, säger David Eklind Kloo, till Kollega.

Till Kollega berättar David Eklind Kloo att trista arbetsuppgifter kanske är ett nödvändigt ont ”men vi behöver fundera på hur de enformiga arbetsuppgifterna fördelas.”

– Det är dessutom stor skillnad mellan att göra något trist som faktiskt gör nytta och göra något trist som bara är dumt och bortkastad tid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV