Radar · Utrikes

Oroligt efter valet i Guinea – rapporter om döda

Anhängare till oppositionsledaren Cellou Dalein Diallo kastar sten mot polisen i Guineas huvudstad Conakry.

Flera personer rapporteras ha dödats i oroligheter efter söndagens val i Guinea, där rösträkningen fortfarande pågår.

Valet i Guinea genomfördes på söndagen efter en lång, utdragen, hetsig och våldsam valrörelse. Och sedan valdagen har oroligheterna fortsatt.

Det exakta antalet dödade och skadade sedan i söndags är oklart. Landets säkerhetsdepartement uppger att det rör sig om minst 13 personer.

På onsdagen miste sex personer livet, varav minst en polis, under sammandrabbningar mellan polis och anhängare till oppositionsledaren Cellou Dalein Diallo i huvudstaden Conakry.

Svart rök sågs stiga från ett område i staden som domineras av oppositionstrogna som satt eld på bildäck och möbler. Polis ska ha skjutit tårgas mot ungdomar som kastade sten på dem.

Condé, som bara kunde gå till val en tredje gång efter en grundlagsändring som gjort detta möjligt, uppmanar befolkningen att hålla sig lugn i avvaktan på det slutgiltiga valresultatet.

Landets valnämnd uppgav i nationell tv att Condé fått en majoritet i 16 av landets 38 valkretsar medan utmanaren Diallo ska ha vunnit sex valkretsar. Det är fortsatt oklart när ett slutgiltigt resultat kan presenteras.

Men oppositionen litar inte på valnämnden och säger att den inte är oberoende från presidenten. Redan i måndags utropade sig Diallo till segrare i presidentvalet.

– Trots alla oegentligheter som präglade valet den 18 oktober, så har jag segrat, sade Cellou Dalein Diallo då på en presskonferens.

Diallo uppger att han själv hölls inspärrad i sitt hem efter att ha utropat sin seger och på tisdagen ska säkerhetstjänsten ha tagit sig in i hans partihögkvarter och enligt oppositionsledaren ”förstört allt”.

Om ingen av kandidaterna får nödvändig majoritet väntar en andra valomgång 24 november.